Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya riktlinjer inom omsorgen

Riktlinjer för anmälningar om missförhållanden inom vård och omsorg, enligt lex Maria och lex Sarah, ska upprättas av omsorgsnämnden.

Annons

Det finns rutiner och riktlinjer för hur den här typen av anmälningar ska gå till inom omsorgens verksamhet i Hällefors kommun, men enligt nämndordförande Ulrika Mellkvist (C) råder ändå en viss osäkerhet.

– Vi måste göra en översyn så det är solklart vad som gäller.

– Det är förvaltningens ansvar att ärenden av det här slaget hanteras korrekt och då ska det inte finnas några tveksamheter, säger tf förvaltningschef Britt-Marie Strandahl.

Lex Maria sorteras under hälso- och sjukvårdslagen och rör händelser där en patient drabbats av allvarlig skada eller utsatts för allvarliga risker inom hälso- och sjukvården.

Vårdgivaren ska anmäla detta till Socialstyrelsen. Bakgrunden till namnet är en incident från 1936 då fyra patienter på Maria sjukhus i Stockholm avled till följd av felbehandling. De injicerades med desinfektionsmedel i stället för bedövningsmedel.

Lex Sarah handlar om omvårdnad och sorteras under socialtjänstlagen. Den som är verksam inom vården och uppmärksammar eller får kännedom om allvarliga missförhållanden i omsorg av någon enskild ska anmäla detta till socialnämnden.

Namnet kommer från undersköterskan Sarah Wägnert som 1997 offentligt berättade om vanvård på ett vårdhem i Solna.

Mer läsning

Annons