Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nybygget fylls med lek och bus

I oktober invigdes den 147 kvadratmeter stora tillbyggnaden till församlinghemmet. Nu fylls de nya lokalerna av aktivitet, bland annat har Familjecentralen precis flyttat in.

Annons
En stund med lek. Det är första gången Flora besöker Familjecentralen med mamma Dilbar Keram och pappa Elyas Arkin.

Lia Hjalmarsson och Naemi Ringmyr är fullt upptagna av sin lek. Det är matlagning, dockor och telefonsamtal på låtsas. På golvet bygger Anton Thiery med duplo-bitar och Flora Arkin passerar tätt förbi med en lära gå-vagn lastad till bredden med plastbollar.

Det är tisdag eftermiddag och Familjecentralen har öppet.

– Vi har haft vår verksamhet här i församlingshemmet sedan januari i år, berättar förskolelärare Lena Syväjärvi som är samordnare för Familjecentralen.

Samarbetsprojekt

För det som våren år 2008 startade i kommunens lokaler i Fyrklövern som ett samarbetsprojekt mellan bildningsnämnden, omsorgsnämnden och primärvården inkluderar numera även Hällefors-Hjulsjö församling.

Två gånger i veckan, tisdag och torsdag, är Familjecentralen öppen. Och verksamheten drivs just med betoning på ordet öppenhet.

– Alla är välkomna. Här träffar man andra barnfamiljer och det finns alltid personal på plats om man vill prata om något speciellt, säger församlingsassistent Jessica Jakobsson.

En gång per månad är barnavårdscentralens psykolog med i gruppen. Till verksamheten kopplas även andra besök, till exempel kan en tandhygienist berätta om tandvård eller så informerar trafiksäkerhetsorganisationen NTF om olika barnbilstolar.

Stamgäster

Malin Hjalmarsson, med döttrarna Lia och Moa, är en av Familjecentralens många stamgäster.

– Jag är här nästan varje gång det är öppet. Vi pratar och vi fikar och bara är tillsammans, säger Malin.

Elyas Arkin och Dilbar Keram är här med dottern Flora för allra första gången.

– Vi har bott i Hällefors i två månader och ville hitta ett sätt för vår dotter att få kontakt med andra barn och vi kom hit, säger Elyas.

Ungdomskören

När församlingen bestämde att bygga ut församlingshemmet var det just med ambitionen att bredda barn- och ungdomsverksamheten. Och knappt är barnen och föräldrarna från Familjecentralen ute ur lokalen förrän nästa gäng kliver in, ungdomskören. Körledare Linda Örtlund slår sig ned framför pianot och kör-flickorna börjar värma upp med röstövningar.

Tack för i dag. Lilla Anna är trött och nu ska hon hem med pappa Alexander Guhse.
Körflickorna tar ton. Sanna Holmström, Louise Persson, Elin Molander, Angelica Lindin Larsson, Elin Arnesson och Mikaela Skålberg.

Nybygget:

Den 8 oktober 2010 invigde Hällefors-Hjulsjö församling sin utbyggnad av församlingshemmet. Biskop Thomas Söderberg invigde nybygget, en satsning på 2,7 miljoner kronor, med sedvanlig bandklippning. Nu pågår barn/ungdomsverksamhet i lokalerna alla vardagar i veckan. Sedan den 18 januari 2011 finns bland annat Familjecentralen här två gånger per vecka.

Familjecentralen:

Familjecentralen är en mötesplats för alla barn och föräldrar. Hit kan du komma och bara vara och träffa andra föräldrar och barn. Man får komma och gå när man vill under Familjecentralens öppettider. Ingen föranmälan krävs och verksamheten är helt kostnadsfri för besökarna. På Familjecentralen finns det personal från förskolan, från individ- och familjeomsorgen och från församlingen. Barn- och mödrahälsovården har sina föräldragrupper i anslutning till Familjecentralen.

Mer läsning

Annons