Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyskapande ska uppmutras

En tydligare och mer aktiv kommunal kulturpolitik behövs i Hällefors. Det slår en arbetsgrupp i bildningsnämnden fast som dragit de första riktlinjerna inför framtiden.

Annons

Bildningsnämnden tillsatte för en tid sedan en grupp bestående av Stefan Backius (V), Birger Antonsson (S) och Kent W Johansson (M) med uppgift att ge förslag till riktlinjer för kommunens kultur- och fritidsfrågor. Man listar upp några utgångspunkter.

Gruppen anser bland annat att kulturfrågorna kraftigt nedprioriterats de senaste decennierna och de ekonomiska resurserna minskat. Kulturverksamheten är utspridd och man anser att dessa frågor tillsammans med fritidsdelen bör samlas för att skapa överskådlighet.

Nya visioner

De motsättningar som ibland konstrueras mellan idrotten och kulturen ska motverkas. I stället ska kommunen och bildningsnämnden ta initiativ till gemensamt arbete och utveckla nya visioner samt organisationsformer för kommunens kultur- och föreningsliv.

Nyskapande uppmutras

Kulturens roll i skolan är viktig, men här bör perspektiven vidgas. Det engagemang som finns för kultur- och fritidsfrågor i kommunen tror man kan tas tillvara på ett bättre sätt. Bilden av Hällefors som en kulturkommun är något som kan utvecklas. Arbetsgruppen påpekar också att det nyskapande, något som fram till i dag ofta hamnat i skymundan, borde uppmuntras mer.

Inriktningen att prioritera enbart barn och ungdomar bör breddas så kommunens kultur- och fritidspolitik berör alla medborgare.

Arbetsgruppen har sett sitt uppdrag som ett inledande arbete och upplöses nu. Man överlämnar sina förslag och synpunkter till den nya bildningsnämnden som får fatta beslut om hur man ska jobba vidare med frågorna.

Mer läsning

Annons