Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenighet hos kommunrevisorer

Kommunens revisorer är oeniga om anmärkningar ska riktas mot kommunstyrelse och omsorgsnämnd i revisionsberättelsen för 2014.– Vi kunde inte släppa igenom detta, säger Sune Ekman.

Annons
Process. När styrelser och nämnder beviljades ansvarsfrihet av fullmäktige klev ledamöter som suttit i respektive församling åt sidan. För att inte riskera jäv.

Tillsammans med revisorskollegorna Kim Mattsson och Melker Renström väljer Sune Ekman att rikta anmärkning mot omsorgsnämnden för bland annat bristande styrning, ledning, uppföljning och kontroll. Kommunstyrelsen får anmärkning för bristande uppsikt att följa nämndena gällande måluppfyllelse och budgetläge, otillräcklig beredningsprocess samt otillräcklig intern kontroll.

Sture Beckman och Torbjörn Ström är också revisorer i kommunen men delar inte ovannämnda trios uppfattning. De anser inte att några anmärkningar ska riktas mot varken ks eller omsorgsnämnd.

Samtliga revisorer ger dock samtliga nämnder och styrelser ansvarsfrihet. Revisonsberättelsen är densamma.

– Ända till ansvarsfrågan är vi överens. Men enligt vår uppfattning är det grava anmärkningar på kommunstyrelse och omsorgsnämnd. En tråkig situation, säger Sune Ekman.

Sture Beckman vill avdramatisera revisorernas oenighet.

– Ekonomi är ingen exakt vetenskap utan kan vara en bedömningsfråga. Man måste betänka vilket arbete som gjorts och då finns inte skäl att klaga så mycket. Vi kritiserar, men vill inte dela ut varningar. Alla har gjort det jobb man rimligen kunde göra, säger Beckman.

Torbjörn Ström instämmer.

– Ett bedrövligt år 2014 på många sätt, men man har gjort vad man kunnat, säger Ström.

Nu hade kommunfullmäktige två revisonsberättelser att väga mot varandra.

– Ovanligt och extra känsligt. Ytterst är det fullmäktige som avgör frågan, säger ordförande Susanne Grundström (S).

Vanligtvis ligger även beslut om ansvarsfrihet under denna punkt. Med anledning av uppkomna situation meddelade Grundström att punkterna separerats. I frågan om att ge ansvarsfrihet är revisorerna överens.

Revisionsberättelsen från Beckman och Ström utan riktade anmärkningar mot omsorgsnämnd och kommunstyrelse klubbades igenom. Men med reservation från V, C och SD.

Bildningsnämnden får kritik av revisorerna men ingen riktad anmärkning. Val- och demokratinämnden har fungerat bra enligt revisorerna liksom övriga länsgemensamma nämnder.

Ansvarsfriheten finns inga delade uppfattningar om. Ett ärende som dock tar tid eftersom politiker som varit aktiva i nämnderna inte kan delta i respektive beslut.

– För att inte jäv ska uppstå kliver berörda åt sidan under beslutet, säger Grundström.

Mer läsning

Annons