Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenighet kring strategidokument

Strategidokumentet för Hällefors kommun ska avvecklas. Det har kommunstyrelsen beslutat i en andra runda. Men inte utan protester från oppositionen.

Annons

Strategi för Hällefors kommun är ett dokument från 2003 som målar upp ett långsiktigt arbete där effekterna inte skulle märkas förrän om 10-20 år. Koalitionen (S, C, HOB, V) vill skrota dokumentet och i stället låta det egna måldokumentet gälla.

Samtliga oppositionspartier (M, KD, GL, SD) har protesterat och i fullmäktige gick ärendet efter omröstning på återremiss. Nu togs frågan åter upp i ks där Christina Johansson (M) håller fast vid tidigare ståndpunkt att den gamla stretegiplanen revideras eller att en helt ny strategiplan tas fram.

Hon plockar fram koalitionens eget 11-punktsprogram som lanserades vid maktövertagandet efter valet 2010 och pekar på rubriken ”Bilden av Hällefors kommun”. Här står bland annat att kommunens profilarbete skall utvecklas för att stärka kommunens varumärke och att strategidokumentet därför ska utvärderas och revideras samt att kommunens medborgare ska känna delaktighet.

– Vet ni själva vad det står här? undrar Johansson.

Samuel Ericsons (V) förslag är att ändra rubriken i det äldre dokumentet och ta bort ett ord. Då är det reviderat.

Johansson anser att det är att förlöjliga strategidokumentet och får medhåll av Henrik Olsson (GL) som tycker tillvägagångsättet är larvigt.

Majoriteten beslutade enligt Ericsons förslag om ändring i rubriken, att dokumentet därefter avslutas och att koalitionens eget måldokument gäller i stället.

– Vi ser helt klart olika på saken. Strategidokumentet är inte bara ett politiskt dokument utan något som tagits fram i ett djupare arbete i kommunen, där medborgare varit delaktiga, påpekar Johansson som reserverade sig mot beslutet tillsammans med GL och KD.

Frågan går nu åter upp i kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons