Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenighet om hur lönerna ska sättas i Hällefors bostads AB

När de nya ägardirektiven för Hällefors bostads AB, Boab, skulle tas i kommunfullmäktige blev det en återremiss. Det var en punkt i förslaget det handlade om, hur lönesättningen ska ske i Boab.

Annons

Kommunförvaltningen har skrivit ett förslag på hur kommunstyrelsen ska styra sitt kommunala bostadsbolag i framtiden. Det handlar om många allmänna mål för hur bolaget ska jobba till exempel med sin ekonomi, med miljöfrågor och vad företagets roll i lokalsamhället ska vara.

Extra diskussion

Men det blev extra diskussion kring en av punkterna i förslaget; att Boab ska teckna samma centrala kollektivavtal som kommunen i övrigt och att förhandlings-överenskommelser i arbetsgivarärenden av principiell art ska godkännas av kommunstyrelsen.

– Vi jobbar med en lönerevision för våra anställda som är kopplat till ekonomiska mål för verksamheten, men det får jag inte fortsätta att göra med det här ägardirektivet, sade Jan Larsson, vd i Boab.

– Vi ska inte ha andra lönestrukturer i bolaget än vad vi har hos ägaren, alltså kommunen, sade kommunchef Lena Sahrblom som förklaring till förslaget om centrala kollektivavtal som även ska omfatta Boab.

Från oppositionen (M, GL och KD) framfördes protester mot hela förslaget om de nya ägardirektiven. Framförallt var åsikten att styrningen av bolaget skulle bli allt för detaljerad.

– I annat fall kan vi väl lika gärna göra en fastighetsförvaltning i stället för ett bolag av Boab, sade Barbro Stein (GL).

Eniga

Oppositionen yrkade för återremiss av hela förslaget. Det ville inte den styrande koalitionen (S, V och C) först gå med på, men sedan bestämde ett enigt kommunfullmäktige att skicka hela förslaget om nya ägardirektiv tillbaka för mer utredning.

Mer läsning

Annons