Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad sjukfrånvaro

Sjukskrivningarna inom bildningsnämndens verksamhet har ökat kraftigt. Det har även kostnaderna för mer- och övertid.

Annons

I en redovisning av personalläget inom bildningsförvaltningen syns en tydlig ökning av sjukfrånvaron bland de anställda under mars månad. I procent räknat var 5,26 sjukskrivna vilket är en hög siffra jämfört med statistiken från både 2009 och 2010 då sjuktalen låg på 3,26 respektive 3,25 procent för hela året.

Orsakerna kan vara flera och det kan vara en tillfällig ökning.

– Men vi måsta hålla ögonen på detta, säger förvaltningschef Elisabeth H Solberg.

Övertiden ökar

Rapporten visar också att mer- och övertiden hos anställda ökar. Hittills under 2011, januari-april, har siffran ökat med totalt 440 timmar jämfört med fjolåret. Det är framför allt inom förskolan och Pihlskolan som ökningen skett. Detta innebär också att kostnaderna har stigit. Om sociala avgifter räknas bort har kommunen hittills betalat 130 000 kronor för mer- och övertiden i år. Detta kan jämföras med den totala kostnaden för hela 2010 som låg på 172 000 kronor.

– Vi måste följa upp detta och cheferna får ta reda på vad detta beror på, säger Solberg.’

Fler deltidsanställda

Antalet deltidsanställda inom förvaltningen ökar. Detta trots ett policybeslut från kommunen att man ska tillskapa framför allt heltidstjänster. Andelen deltidsanställda har enligt personalrapporten under många år legat på under 20 procent. Under 2010 ökade antalet till över 20 procent. I april i år konstateras att siffran ligger på 24 procent.

– Det är ett resultat av reduceringar bland annat. Vi har inte alltid behov av heltider, säger Elisabeth H Solberg.

Mer läsning

Annons