Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklar kandidat vid borgerlig valseger

Om det blir maktskifte efter kommunvalet är det inte självklart vem som blir Hällefors nya kommunalråd.
– Kommunalrådsfrågan handlar både om valresultat för varje parti och om förtroende, säger Lars-Göran Zetterlund (C).

Annons

På torsdagen chattade Zetterlund och Daniel Frisk (S) med NA:s läsare. Frågan om vad som sker vid ett eventuellt maktskifte var ett av flera ämnen som behandlades.

Signaturen ”Fredrik” frågade Zetterlund om de borgerliga ville samverka med Vänsterpartiet för att få bort Socialdemokraterna från makten, något som redan denna mandatperiod hade kunnat ske med S 15 mandat kontra övriga partiers gemensamma 16 mandat. Zetterlund svarade att det redan finns gemensamma frågor på lokalplanet där samarbete mellan partierna förekommit. Exempel på det är beslutet att stänga det särskilda boendet på Sörgården och valet av Monica Eriksson (S) till ny ordförande i Boab.

FRÅGA: Är Centern beredda att samregera med Vänstern nästa mandatperiod?

– Vi ställde frågan till Vänstern redan efter förra valet, men då tackade de nej. Vårt huvudspår är vår borgerliga valsamverkan med Moderaterna och Hällefors oberoende. Men visst, det är ett nytt val så vi får se.

Vem som får kommunalrådsposten vid borgerlig valseger är inte bestämt, enligt Zetterlund som själv är beredd att axla uppgiften om möjlighet ges.

– Vi har inte diskuterat frågan. Valresultatet är förstås viktigt, men kandidaten måste även ha förtroende från samtliga partier.

Daniel Frisk fick också frågan om eventella samarbeten mellan partierna efter valet.

– Som parti vill vi ju allra helst få egen majoritet. Sen kan man utifrån resultat alltid diskutera vem man samarbetar med. Sen måste ju andra vilja samarbeta med oss, svarade Daniel Frisk på NA-chatten.

Mer läsning

Annons