Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart om kommunen övertar stiftelsens lån

På tisdag ska kommunfullmäktige besluta om de övertar stiftelsen Formens hus lån på 5,5 miljoner kronor. Utgången är långt ifrån självklar då stiftelsen nu är föremål för en konkursansökan i tingsrätten.

Annons

I fredags eftermiddag meddelade Ritha Sörling (S) att hon i egenskap av stiftelseordförande lämnat in en konkursansökan angående stiftelsen Formens hus. Orsaken är hennes bedömning att stiftelsen är på ekonomiskt obestånd och att det inte finns någon garanterad rekonstruktionsplan beträffande stiftelsens ekonomiska framtid. Några ytterligare förklaringar har Sörling inte velat ge.

I stiftelsen sitter förutom Hällefors kommun även Möbelriket AB i Lammhult. Enligt Sörling hade hon senast telefonkontakt med Möbelriket i tisdags, men vad som avhandlades då vill hon inte gå in på.

Formens hus verksamhetsledare och projektledare inom Möbelriket Anders Wisth har fått information om konkursansökan.

– Ja, men jag ger inga kommentarer i dagsläget, säger Wisth till NA.

Uppenbarligen har något hänt i samarbetet mellan Hällefors kommun och Möbelriket. Vilka konsekvenser detta kan få är oklart.

Redan på tisdag ska kommunfullmäktige i Hällefors fatta beslut om övertagande av stiftelsen Formens hus lån på 5,5 miljoner kronor. Stiftelsen tecknade lånet 2006, men med kommunen som borgensman. Pengarna finansierade bygget av Formens hus som blev dyrare än beräknat.

Kommunens övertagande av lånet bygger dock på överenskommelsen mellan Hällefors kommun och Möbelriket AB. Enligt överenskommelsen ska även Möbelriket stå för kostnader, bland annat den fordran på 400 000 kronor som kommunen har på stiftelsen för ett lån. Om detta har skett är dock oklart.

Turerna kring Formens hus har genom åren varit många. Ytterligare frågetecken har nu rests.

Mer läsning

Annons