Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika tongivandefrågor senaste åren

Parkinvigningen som överskred budget, Formens hus usla ekonomi, ett pensionsavtal, hotet mot Sörgården och byggstart av den nya grundskolan. Det är några av de mer tongivande politiska frågorna från mandatperioden som strax är över.

Annons

Efter valet 2006 backade Socialdemokraterna från 17 till 15 platser i Hällefors kommunfullmäktige. Fortfarande ett stort parti, men inte längre med egen majoritet.

Mandatperioden inleddes relativt lugnt. Kommunalrådet Pentti Supponen (S) styrde politiken med en ganska fast hand. 2007 förlöpte utan större synliga motsättningar. Arbetet med att ”bygga den nya bilden av Hällefors” med strategisatsningar på måltid, design och kultur fortsatte på inkörd väg.

Nytt kommunalråd

2008 lämnade Supponen sitt uppdrag. In på den politiska arenan klev nu Peter Carlsson (S) som nytt kommunalråd. Om mandatperiodens första tid kunde betecknas som lugn, så var det slut med det nu.

Det började med ett pensionsavtal som Supponen tecknat med dåvarande kommunchef. Avtalet skrevs 2006 men hölls hemligt i över ett år. Sedan invigdes det kommunala bostadsbolagets senaste park.

Notan landade på 2,5 miljoner kronor vilket var långt över tillåten budget. Boab:s vd fick gå. En ny ordförande i Boab-styrelsen valdes också. Socialdemokraterna ville att Supponen skulle bli ny ordförande. V+HOB+C+M valde i stället Monica Eriksson (S) till ordförande i Boab.

En konfliktfylld politisk period blev nu ett faktum. Bråkades det inte mellan partier så bråkade Socialdemokraterna internt med varandra i stället. Peter Carlsson avgick snart som kommunalråd. Han sade att avhoppet berodde på ofruktbara konflikter både mellan partier som inom sitt eget parti.

Kommunalråd nummer tre blev nu Ritha Sörling (S).

En ny kommunchef och en ny chef i bildningsförvaltningen klev också in på scenen under andra hälften av mandatperioden. Ingen av dem folkvald, men båda har definitivt satt sina avtryck i kommunens verksamheter.

Mindre visioner

Den politiska agendan handlar numera allt oftare om budget, regler, kostnader och sparbeting än om stora politiska visioner och satsningar. Visst, en rejäl mångmiljonsatsning har sjösatts med projekt Skola 2010. Där talas om visioner med en enhetlig grundskola, men projektet är samtidigt en nödvändig ekonomisk fråga då det anses bli merkostnader även att behålla befintlig skolorganisation och skolor.

Många äldre

I Hällefors bor många äldre människor. Äldreomsorgen är förstås alltid en högaktuell fråga.

När beslutet att stänga ålderdomshemmet på Sörgården klubbades väckte det ilska i Grythyttan. Som en följd av detta kandiderar nu ett helt nytt parti, Grythyttelistan, till kommunvalet i Hällefors.

Mer läsning

Annons