Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omdiskuterad busslinje läggs ned till sommaren

När persontågstrafiken på Genvägen lades ned i juni 2011 startades en bussförbindelse mellan Kopparberg–Hällefors–Filipstad i stället. Nu läggs busslinjen ned.

Annons

– Vi har ett genomsnitt på två passagerare per tur. Det är varken ekonomiskt försvarbart att fortsätta trafiken på linjen eller samhällsekonomisk att köra så stora bussar med så få resenärer, säger Thony Lundberg, områdeschef på Länstrafiken i Örebro län.

Persontågtrafiken på Genvägen stannade i Grythyttan, Hällefors, Bredsjö och Ställdalen. När busslinjen sedan startades skulle den enbart fungera som en ersättning för tågtrafiken.

”Tåg på hjul”

Det betyder att bussen endast skulle göra de stopp för av- och påstigning som tåget gjorde. Bussen skulle ses som ”ett tåg på gummihjul”. Därför körde bussen förbi de flesta av Länstrafikens ordinarie busshållplatser.

@NA Fråga:Att bussen kör förbi nästan alla hållplatser, tror du det kan ha påverkat att så få åkt med bussarna?

– Jag kan hålla med om att bussen måste stanna för att få resenärer. Men samtidigt är det så att tåget stannade inte på fler platser och det här var bara en ersättningslinje i avvaktan på att tågtrafiken skulle komma igång igen.

@NA Fråga:Ni har släppt den ambitionen nu då, att köra busslinjen i avvaktan på att tågtrafik startar igen?

– Det går ett persontåg på sträckan nu som Tågab kör, dock enbart kring veckosluten. Och diskussioner pågår om en framtida persontågstrafik. Men att fortsätta trafikera linjen med buss är att prioritera fel med de pengar vi har att använda på kollektivtrafiken i länet.

Länstrafiken i Örebro har kört busslinje 343, som sträckan heter, i samverkan med Värmlandstrafik. Den 15 juni läggs linje 343 ned.

Mer läsning

Annons