Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omfattande sparbeslut att vänta

Hällefors kommun beräknas göra ett överskott på 700 000 kronor till årets slut. Det är 14,9 miljoner kronor sämre resultat än budget. Nu talas det om ”omfattande beslut” i omsorgen och att ”vända på alla stenar” i skolan för att klara sparbetingen.

Annons

Den femårsplan, med målet att minska kommunens totala årskostnader med 55 miljoner kronor på fem år, verkar ha misslyckats redan i starten. Nu är tongångarna i stället att inte ge upp de långsiktiga spar-ambitionerna. Lars-Göran Zetterlund (C) framhåller att arbetet med femårsplanen ”till slut kommer att bära frukt”.

Skarpt kritiskt

Christina Johansson (M) är skarpt kritisk till hur ekonomin sköts.

– Våra nämnder misslyckas ju fatalt med att hålla sina kostnader i nivå med sina budgetar, säger Johansson och efterlyser åtgärdsplaner från nämnderna.

Åtgärder för att minska nämndernas kostnader är på gång bedyrar såväl Stefan Backius (V), ordförande i bildningsnämnden, som Ulrika Mellkvist (C), ordförande i omsorgsnämnden.

– Det tar tid att vända en skuta, men vi vänder på alla stenar i verksamheten. Vilka stenar vi tittar på just nu tänker jag inte berätta för det kan skapa oro, men elevantalet i skolan har minskat mer än vad vår skolorganisation har krympt, säger Backius.

”Bekymmersamt läge”

Ulrika Mellkvist talar om ett ”bekymmersamt läge” vad gäller omsorgens ekonomi.

– Under hösten ska omsorgsnämnden ta flera omfattande beslut, men jag vill inte gå in i detalj på vilka dessa beslut kan bli förrän nämnden tagit detta först, säger Mellkvist.

Kräver tålamod

Ritha Sörling (S), ordförande i kommunstyrelsen, talar om tålamod och menar att det nu i alla fall har byggts ”ett golv att stå på” i arbetet med att minska kostnaderna i kommunen.

Mer läsning

Annons