Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Området vid busstationen ska utvecklas av kommunen

Kommunen köper väntsalen vid Hällefors resecentrum för 1 krona av Länstrafiken. Målet är att området ska utvecklas.

Annons

Vänthallen vid busstationen i Hällefors har varit stängd sedan december 2011. Byggnaden ägs av Länstrafiken, men kommunen är markägare. Ansvaret för öppethållande av vänthallen samt städning har legat på Länstrafiken, som i sin tur anlitat den entreprenör som tidigare drivit kioskverksamheten.

Hällefors kommun tog initiativ till en diskussion i ärendet med Länstrafiken när väntsalen stått tom en längre tid. Områdeschef Thony Lundberg har tidigare sagt att han gärna ser en långsiktig lösning där kommunen övertar fastigheten.

Länstrafiken erbjuder kommunen att köpa byggnaden för 1 krona. Alternativet skulle enligt Länstrafiken vara att de med tiden river fastigheten och ställer upp ett vanligt vindskydd.

Nu köper kommunen fastigheten för 1 krona efter ett enhälligt ks-beslut. Detta innebär dock driftskostnader på 40 000 kronor/år. Tanken är att lägga ut verksamhet, exempelvis kiosken, på entreprenad och att även ansvaret för upplåsning/låsning och stäning av väntsalen då ingår. Det skulle ge en intäkt på 40 000 kronor/år.

Ett annat alternativ är att en entreprenör anlitas för enbart upplåsning/låsning samt städning till en kostnad på 2 500 kronor/månaden.

– Förhoppningen är att kioskverksamheten ska komma igång, genom entreprenad, säger ks-ordförande Ritha Sörling (S).

Fram tills en sådan lösning är aktuell har kommunförvaltningen ansvar för att väntsalen hålls öppen och i gott skick. Förvaltningen ska också arbeta med resecentrets framtida utveckling och se över kommande behov, om det är aktuellt för upprustning eller nybyggnation.

Mer läsning

Annons