Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omsorgen kartlägger personalens kompetens

En kartläggning av vilken kompetens som finns bland anställda inom kommunens omsorg har genomförts.

Annons

– Vi måste veta nuläget för att kunna planera för framtiden. Många anställda går snart i pension, säger nämndordförande Ulrika Mellkvist (C).

Nämnden har beslutat om målsättningen att anställda inom vård och omsorg bör ha lägst gymnasieskolans omvårdnadsprogram eller motsvarande. Orsaken är att arbetsuppgifterna är mer kvalificerade i dag. Städning och inköp exempelvis har lagts ut på entreprenad.

Vägledande

De ökade kraven ska vara vägledande i fortsättningen innan tillsvidareanställning blir aktuellt. Vid turordning inför uppsägning ska förutom anställningstid även kvalifikationskravet tas med. Men kommunen ska också underlätta för medarbetare att skaffa sig den kompetens som behövs.

Omsorgsförvaltningen har tillsammans med personalkontoret kartlagt hur omvårdnadskompetensen ser ut i dag samt tittat på vikariebehovet. Man har också redovisat för hur många vikarier som på senare tid omfattats av så kallade konverteringsregler, då ett vikariat övergår till tillsvidareanställning.

I sammanhanget kan nämnas att en viss begränsning finns, en så kallad 300-dagars-regel. Tidigare infördes strategin att nyanställda vårdbiträden utan omvårdnadsutbildning maximalt får vikariera 300 dagar. Därefter måste omvårdnadskompetens uppvisas.

Kringgå regel

Ett lokalt avtal mellan kommun och fackförbundet Kommunal har dock gjort det möjligt att kringgå regeln. Arbetstagaren kan avsäga sig rätten till konvertering från timavlönad till tillsvidareanställning under sex månader. Överenskommelsen kan tecknas upprepade gånger. För närvarande har sex personer frånsagt sig rätten till konvertering enligt rapporten.

Men enligt densamma har också flera inom personalen utbildat sig och fått högre kompetens.

– Vad vi behöver jobba med nu är att få unga intresserade av vårdyrket. Men vi ska också fortsätta höja kompetensen bland personalen, säger Mellkvist.

Det finns statliga pengar att söka till vårdkurser.

– Vi har inte haft möjlighet att söka för i år, men kommer att göra det 2013.

Mer läsning

Annons