Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omsorgen ska börja mäta vårdtyngd

Ett system för mätning av vårdtyngd ska införas inom kommunens omsorg. Nu påbörjas upphandling och införande sker i början av nästa år.

Annons

Sedan en tid tillbaka har omsorgsnämnden diskuterat behovet av att införa vårdtyngdsmätning.

Genom att få fram olika nyckeltal ska mätningsmetoden bli ett bra verktyg för jämförelser och planering.

Konsultföretaget Ensolution har presenterat sin metod, ”Kostnad per brukare”, för nämnden. Med den beräknas kostnader per insats och brukare.

Information om kostnad

Målet är att få bättre information om såväl personalens arbete som kostnaderna.

Nämndens ordförande Ulrika Mellkvist (C) framhåller att systemet ger en bättre bild av verksamheten på längre sikt och att jämförelser med andra kommuner också blir möjligt.

– Nämnden var enig om att införa den här typen av metod och nu ska vi titta på olika arbetsprocesser. Förvaltningen ska ha tydliga strategier om vem som ska göra vad för att vi ska vara väl förberedda när systemet införs, säger Mellkvist.

Hon hoppas att mätningarna kan påbörjas i början av nästa år.

Enligt omsorgsförvaltningens chef Katarina Strömgren Sand inleds nu en upphandling om vilket system som kommunen ska köpa in. Beräkningar säger att inköp av en mätningsmetod kommer att kosta cirka 200 000 kronor första året.

Även år två och tre får kommunen räkna med viss kostnad, om än lägre. Därefter räknar Strömgren Sandh med att metoden är införd och en del av den ordinarie verksamheten.

Effekterna av mätningarna sker över tid och jämförbara resultat kommer först efter två–tre år.

– I kommande budgetprocesser blir detta ett bra verktyg, säger Mellkvist.

Mer läsning

Annons