Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omsorgsnämnden jagar nya besparingar

Omsorgsnämnden ser över en rad verksamheter i jakten på besparingar. Ekonomin är tuff och nästa år får nämnden drygt 8,2 miljoner kronor mindre att röra sig med.

Annons

Budgeten för 2012 för omsorgsnämndens verksamhet är spikad av fullmäktige och nämnden har nu gjort sina egna fördelningar. Totalt har man 127 520 000 kronor nästa år, vilket kan jämföras med innevarande års budget på 135 795 000. Att det är drygt 8,2 miljoner kronor mindre kommer att få betydelse.

På nämndordförande Ulrika Mellkvists (C) initiativ har nämnden gett omsorgsförvaltningen i uppdrag att titta närmare på flera områden för att hitta sparmöjligheter. De olika boendeformerna ska ses över i fråga om effektivitet och lokalanvändning. Alla verksamheter som inte är lagstadgade ska presenteras. Vidare ska samtliga hyresavtal ses över.

Vikariepoolen

Vikariepoolen vill Mellkvist utreds. Hon vill veta hur många anställda som ingår i poolen, hur effektiv den är och hur mycket den kostar. Förvaltningen ska titta på vilka konsekvenser en avveckling av poolen kan få.

– Från och med 1 januari 2012 ska insköpsstopp råda. Alla inköp ska gå genom förvaltningschefen, säger Mellkvist.

Beräknat underskott

Till den pressade ekonomin som råder ska tilläggas att omsorgsnämnden i år beräknar göra ett underskott på över 11 miljoner kronor.

Orsakerna är flera men handlar bland annat om ökade vikariekostnader, ökade kostnader för försörjningsstöd och färdtjänst, tomhyror samt omställningskostnader för bland annat avveckling av Sörgården.

En budget i balans år 2014 är målet och för detta finns en plan. Nästa år ska 6,5 miljoner sparas. Exakt på vad är ännu inte klart, men alla stenar ska vändas på enligt förvaltningschef Katarina Strömgren Sandh.

Mer läsning

Annons