Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omsorgstagare som kommer i kläm

Tremåltidssystemet på Björkhaga och Sörgården tas bort. Orsaken är att servicehus och ålderdomshem blivit trygghetsboende.

Annons
Kritisk. Arne Hultman 90 år framhåller att den sociala samvaron under måltiderna är viktig. Han tycker inte om att tremålssystemet ska tas bort. Arne tror att det kan leda till ökad isolering och ohälsa bland äldre. Här samspråkar han med Gunnar Eriksson.

 I dag kan boende på gamla Björkhaga samt Sörgården i Grythyttan äta alla måltider i en gemensam matsal – frukost, lunch och kvällsmål.

Det är enligt kommunens omsorgsförvaltning ett system som finns kvar sedan boendena var servicehus respektive ålderdomshem, där boende hade beslut om särskilt vård- och omsorgsboende.

I dag är Björkhaga och Sörgården trygghetsboende. (se faktaruta).

Brukare på Björkhaga och Sörgården som tidigare hade beslut om särskilt vård- och omsorgsboende har tillfrågats och gått med på att bo kvar och i stället kopplas till hemtjänsten. Man har därmed enligt kommunen avsagt sig säbo-beslutet.

Från och med 1 september serveras enbart lunch måndag-fredag på de båda trygghetsboendena. Det innebär att lunchen levereras till de aktuella brukarna i matlåda lördag och söndag. De som inte kan ta sig till matsalen själva får matlådor alla dagar i veckan.

De som behöver hjälp med frukost och kvällsmål får ansöka om det via kommunens bistånd. Det gäller även inköp.

Det finns möjlighet att få hjälp till matsalen genom ledsagning, men även det ska ansökas och beviljas av biståndshandläggare.

Eftersom trygghetsboende betraktas som ordinärt boende pekar kommunen på att tremålssystemet kan ses som en subvention och blir ojämlikt gentemot samhällets övriga brukare kopplade till hemtjänsten. Att inte erbjuda samma rättigheter till alla är enligt förvaltningens sätt att se det inte förenligt med kommunallagen.

Förändringen ger möjligheter till besparingar eftersom nuvarande system enligt omsorgsförvaltningen är personalkrävande. Totalt rör det sig om 700 000 kronor per år. Besparingen ligger framför allt på köksdelen.

Men det är inte

av besparingsskäl i första hand som förändringen genomförs enligt omsorgsnämndens vice ordförande Anne Horneman (S). Kommunen måste följa regelverket.

– I dag finns en orättvisa gentemot brukare med hemtjänst som bor i egna hus eller andra lägenheter. Samma villkor måste gälla.

Horneman har förståelse för att anhöriga känner oro att förändringen leder till ökad isolering.

– Visst blir det skillnad att serveras matlåda. Rent socialt kan det upplevas som en försämring. Men jag vet inte hur verksamheten löser detta. Kanske man kan äta tillsammans ändå.

Även om brukarna får beviljat ökat bistånd ska åtgärden bli en besparing. Enligt Horneman ska en utökning av biståndet klaras av befintlig personal. Några ytterligare personalresurser inom hemtjänsten är inte planerade med anledning av detta.

Mer läsning

Annons