Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Opålitliga prognoser oroar beslutsfattare

Det talades i början av förra året om ett beräknat underskott på nästan sju miljoner kronor för bildningsnämnden år 2011. Den senaste uträkningen visar nu på minus två miljoner, alltså en skillnad på fem miljoner kronor.

Annons

– Att resultatet ser ut att bli bättre än vad vi tidigare hade räknat med är förstås bra, men att differensen i olika prognoser under samma år skiljer sig så kraftigt åt är inte alls bra, säger Stefan Backius (V), ordförande i bildningsnämnden.

Under året som gick uppdaterade nämnden sina ekonomiska prognoser för 2011, från ett befarat underskott på sju miljoner i april, till sex miljoner, fyra miljoner och nu alltså ett preliminärt underskott i bokslutet på minus två miljoner.

– Att prognoserna är så opålitliga är inte bra eftersom prognoserna finns med som underlag för beslut som nämnden tar, säger Göran Nilsson, chef på bildningsförvaltningen.

Först i mars 2012 beräknas en fullständig månadsuppföljning för december 2011 kunna redovisas för nämnden.

Stora förändringar, som påverkar ekonomin, är på gång inom bildningsnämndens verksamhetsområde. Den enskilt största förändringen är sammanslagningen av tre grundskolor, Snäckeskolan, Kronhagsskolan och Klockarhagsskolan, till en enda skola. Den nya enhetliga grundskolan i Hällefors tätort kommer att påverka hela skolorganisationen. Ett varsel på 24 heltidstjänster är lagt i nämndens verksamheter. Förhandlingarna kring dessa är inte klara.

Bildningsnämnden vill nu ha säkrare ekonomiska prognoser och förvaltningen arbetar för att öka pålitligheten i dessa beräkningar framöver. Såväl enskilda enheter som förvaltningsövergripande ska analyser nu ske för att minska felmarginalerna i prognoserna.

Mer läsning

Annons