Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen får inte delta i arbetsgrupp om ekonomin

En ny ekonomiberedning har skapats. Och i den arbetsgruppen tillåts inte den politiska oppositionen längre att vara med.

Annons

Tidigare hade kommunen en ekonomiberedning under kommunfullmäktige där såväl de styrande politikerna som oppositionen var representerade.

Ekonomiberedningen ska förbereda förslag till beslut i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Bara för majoriteten

Nu ska ekonomiberedningen ligga under kommunstyrelsen i stället för under fullmäktige. Och i denna nya beredningsgrupp får inte någon representant utanför den styrande majoriteten i Koalition 2014 (S, HOB, V och C) sitta med.

Kritisk opposition

– Vi vill jobba med de här förberedande frågorna i vår egen grupp. Det är bättre att vi kommunicerar i de här ärendena i kommunstyrelsen och i fullmäktige i stället, motiverar Ritha Sörling (S), ordförande i kommunstyrelsen, sammansättningen av den nya beredningsgruppen.

När detta förslag presenterades, och godkändes, i kommunstyrelsen i tisdags uttryckte oppositionen stark kritik mot hela upplägget.

– Jag ifrågasätter demokratin i det här. Vad ska vi med den nyinrättade val- och demokratinämnden till när allt annat i det politiska arbetet just nu bara går åt ett mottsatt håll, sade Christina Johansson (M).

I ekonomiberedningen deltar, förutom politikerna, även kommunchefen och ekonomichefen.

Ifrågasätter

Att nu bli utestängd från möjligheten att arbeta med förslag, tillsammans med tjänstemännen, i beredningen inför beslut ifrågasätts starkt av Grythyttelistan och Moderaterna.

Majoriteten kunde klubba igenom sin nya ekonomiberedning. De valde följande representater: Ritha Sörling (S), Annalena Järnberg (S), Mats Runqvist (HOB), Samuel Ericson (V) och Lars-Göran Zetterlund (C). M och GL reserverade sig mot beslutet.

Mer läsning

Annons