Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen fick sin vilja igenom

Beslutet om en ny politisk organisation skjuts upp till efter valet. Oppositionen fick sin vilja igenom i kommunfullmäktige som tidvis var riktigt hett.

Annons
Bordläggning. Vänsterpartiet har drivit förslaget om att bordlägga frågan om en ny politisk organisation till beslut efter valet. Politiska vildarna Inger Palm och Monika Eriksson diskuterar under kommunfullmäktige med Stefan Backius (V) och Maria Gustavsson (V).

Först efter votering, det vill säga begärd rösträkning, kunde förslaget om en ny politisk organisation skjutas upp. Ärendet bordlades, men inte utan viss politisk strid.

Annalena Järnberg (S) framhåller att en ny politisk organisation skulle ge bättre styrning, ekonomisk kontroll och på sikt minska kostnaderna.

Stefan Backius (V) är av en annan åsikt. Hans parti är emot förslaget att ta bort bildnings- och omsorgsnämnd för att skapa utskott och beredningar direkt under kommunstyrelsen, som därmed får samlat ansvar för verksamheten. V anser att ett demokratiskt underskott uppstår.

Att beslutet fattas bara några dagar före kommunvalet anser Backius är anmärkningsvärt och vill ha en bordläggning.

– Den nya majoriteten med politiker ska besluta om detta. Det är också en demokratisk fråga, säger Backius.

Även ett par politiska vildar, C, HOB samt SD anser frågan ska bordläggas och så blev det också. I omröstningen sade 16 ledamöter nej och 12 ja. Då det räcker med en tredjedel av rösterna kunde den samlade oppositionen gå vinnande ur striden.

Nu kommer frågan att tas upp i kommunfullmäktige i november.

Christina Johansson (M)

är kritisk.

– Nu läggs en blöt filt över hela saken. Det går inte att tillföra något nytt i ärendet då det bordläggs. Detta får effekter på den totala ekonomin när hela verksamheten får stå och vänta. Vi tappar tid och tempo, säger Johansson efter mötet.

Hon anser att varken politiker eller någon annan vinner på en bordläggning. Hon hade föredragit en återremiss, där ärendet hade kunnat behandlas vidare.

– Hela konceptet handlar om en besparing och jag vidhåller att ett genomförande skulle vara en framgångsfaktor för Hällefors. Vi är en liten kommun och måste hitta samordningar för personal och ekonomi. I Ljusnarsberg har man redan den här organisationen, Nora har beslutat om den och Lindesberg diskuterar.

Johansson anser att detta mest handlar om ett politiskt utspel inför valet.

– Vi har kommunicerat frågan löpande hela tiden, haft en öppen dialog med oppositionen. Då är det märkligt att säga fem i tolv att man inte gillar det.

Målet var en sjösättning av den nya politiska organisationen i januari 2015.

– Valresultatet avgör hur det blir med den saken. Mycket är förberett och klart, men vi får se, säger Johansson.

Mer läsning

Annons