Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro uttrycktes på möte om vindkraft

Hur påverkas djurlivet? Hur påverkas priserna på villor? Hur mycket buller blir det? Såväl oro som funderingar uttrycktes från allmänhet på samrådsmötet om den planerade vindkraftparken på Grävlingkullarna.

Annons
Vindkraft. Pia Hjalmarsson och Dan Sandros, Stena Renewables, berättar om planerna om vindkraftparken och hur detta bygge kan påverka omgivningarna.

Det handlar om en planerad investering i vindkrafts-el på 690 miljoner kronor. 23 stycken vindkraftverk som blir maximalt 200 meter höga planeras att byggas i Grävlingkullarna i Filipstads kommun. Området gränsar intill Hällefors kommun och boende i Hällefors kommer att påverkas, bland annat av buller, om bygget av vindkraftparken blir av.

Ett samrådsmöte har redan genomförts i Filipstad om Grävlingkullarna. Men Hällefors kommun ansåg att frågan måste diskuteras även här och initierade därför ett samrådsmöte i Hällefors, vilket skedde på måndagskvällen i Hällefors Folkets hus.

– Hällefors kommun äger inte frågan, det gör Filipstads kommun. Men det behövs ett forum för att diskutera frågan också i vår kommun även om vi inte kommer behöva ta ett politiskt beslut i det här, berättade Annalena Järnberg (S), kommunalråd i Hällefors.

– Det finns oro som uttrycks om detta från boende intill området och många har frågor också som de behöver få svar på.

På plats i Folkets hus för att svara på frågor fanns representanter för företaget Stena Renewables som planerar bygget av vindkraftparken.

Nu gavs dock inte alla svar på samrådsmötet. Mer hur processen inför bygget ser ut, om beräkningar kring en del påverkan på närområdet, informerades det om.

– Vi är i ett samrådsskede och har inte alla svar ännu, sade Dan Sandros, Stena Renewables, när påverkan på särskilda fågelarter togs upp.

Vindkraften planeras byggas på ett produktionsskogsområde. Men oro för hur kraftverken påverkar till exempel närliggande naturreservatet Björskogsnäs lyftes.

– Vad vi gör just nu är att samla in alla fakta vi kan för att sedan ansöka om att få bygga vindkraftparken. Ansökan beräknar vi lämna in i sommar, sade Pia Hjalmarsson, Stena Renewables.

Ansökan ska sedan till länsstyrelsen och troligen också, om en överklagan inkommer, till Mark- och miljödomstolen innan ett eventuellt vindkraftsparkbygge kan påbörjas.

– Om vi får klartecken räknar vi med att kunna påbörja bygget om 2–2,5 år, sade Pia Hjalmarsson.

Innan ett bygge i så fall sker ska mer noggranna vindmätningar först genomföras. Då byggs en 100 meter hög vindmätningsmast.

Livslängden på vindkraftverken beräknas till 25 år. Stena Renewables beräknar kunna hämta in investeringskostnaden inom 5-6 år från elproduktionsstart. Om parken byggs ansluts den till Fortums nätverk och säljes till kund via Telje Energi.

Mer läsning

Annons