Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orolig prognos pekar på plus i kommunen

Kommunens ekonomi kommer förmodligen att ge ett plusresultat, men den ekonomiska oron kvarstår. I maj måste nämnderna redovisa sina planerade åtgärder för kommunstyrelsen.

Annons

Enligt prognoserna för hela 2010 ser det ut som kommunen får ett överskott på 4,2 miljoner kronor. Kommunchef Lena Sahrblom poängterar dock att ingen ska tro att det räcker med de reduceringar som gjorts.

– Det är en orolig prognos liksom det väntade resultatet och vi kan inte känna oss tillfreds, säger hon.

Bekymren kvar

Fjolårets årsredovisning gav ett överskott på 1,3 miljoner kronor och berodde framför allt på lägre arbetsgivaravgifter än beräknat.

Överskottet är dock ingen signal att de ekonomiska bekymren är borta. Kostnaderna i framtiden kommer inte att minska. I fjol beslutade fullmäktige att spara 55 miljoner kronor de kommande fem åren. Det arbetet har just inletts.

Största bekymren ligger i om-sorgsnämnden som enligt beräkningarna får ett underskott i år på 18,1 miljoner kronor. Orsaken är enligt kommunens ekonomichef Jessica Jansson att nämnden inte fattat tillräckligt med beslut på reduceringar som ger effekt under innevarande år.

Åtgärder ska redovisas

Bildningsnämnden har ett beräknat underskott i år på 6,3 miljoner kronor och kommunförvaltningen på 1,1 miljoner.

– Budgeten som lagts ligger och det är viktigt att dessa signaler går ut i organisationen, säger Lena Sahrblom.

Allvaret understryks i att kommunstyrelsen ger respektive nämnd i uppdrag att i maj redovisa för kommunstyrelsen vilka åtgärder man har planerat för att uppnå en budget i balans.

Mer läsning

Annons