Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orosmoln trots plusresultat

Hällefors bostads AB redovisar ett överskott på 400 000 kronor år 2011.– Det kan tyckas vara ett svagt resultat, men då ska man veta att vi har investerat 13,2 miljoner kronor i byggprojekt med eget kapital, säger vd Jan Larsson.

Annons

Det är ombygget i Polstjärnan för Hällefors folkhögskola och renoveringarna på Gillersvägen för seniorboendet som Boab, utan att behöva ta nya banklån, har satsat dessa 13,2 miljoner kronor.

– Genom att inte teckna nya lån stärker vi bolagets ekonomi på lång sikt plus att vi har amorterat av 3 miljoner kronor på vår låneskuld.

Jan Larsson ser ändå framtida orosmoln för det kommunala bostadsbolaget.

– I takt med att Hällefors kommuns befolkningstal minskar så krymper även vår hyresgäststock. Vi har just nu kostnader för tomhyror på 4 miljoner kronor per år och vi måste hitta åtgärder för detta.

Inte bestämt

Exakt vad dessa åtgärder kan bli är inte bestämt. Ett förslag på åtgärder ska presenteras innan sommaren är ambitionen. Jan Larsson utesluter inte att det kan bli aktuellt att riva fler fastigheter i Hällefors.

– Vi måste även minska våra kostnader totalt och bli en mer kostnadseffektiv organisation. En satsning jag personligen brinner för är att vi köper vindkraftverk. Det är en fråga som kommunfullmäktige ska avgöra och jag hoppas förstås på ett ja till denna satsning.

Det handlar om en investering på cirka 50 miljoner kronor i så fall. Enligt Boabs beräkningar ska satsningen dock vara kostnadseffektiv redan från första året med minskade elkostnader på 1,5 miljoner kronor per år.

Mer läsning

Annons