Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovako investerar i energi

Ovako investerar 7,5 miljoner euro för att skapa ett mer klimatneutralt energisystem. Det handlar om en satsning för att möta efterfrågan inom energisektorn, särskilt inom vindkraft.

Annons

Det är anläggningen i Hofors som det handlar om i första hand. Det berättar Ovako i ett pressmeddelande idag.

Så här står det i pressmeddelandet: Satsningen är ett led i det tidigare offentliggjorda investeringsprogrammet som syftar till att utveckla Ovako i Hofors inom avancerade tillämpningar för rena stål. Ovakos ringverk i Hofors är en av världens ledande leverantör av stora stålringar för avancerade tillämpningar.

En viktig applikation är stora kullagerringar, som till stor del går till vindkraftverk. Omställningen till ett mer klimatneutralt energisystem gör att marknadsutsikterna är positiva samtidigt som vindkraftverken blir allt större. Investeringen syftar till att garantera ökad kvalitet och livslängd i det stål som används.

Investeringen består av en ny gjutplats, förbättrad skänkhantering i stålverket, ökad värmningskapacitet, samt utrustning för materialhantering i smedjan. Totalt beräknas investeringen uppgå till 7,5 miljoner euro och förväntas tas i drift under tredje kvartalet 2016.

Hösten 2014 offentliggjordes en långsiktig utvecklingsplan för Hofors och investeringen ingår i denna satsning.

I pressmeddelandet berättas att med investeringen så frikopplas smedjan från det normala produktionsflödet, vilket i sin tur ska innebära viktiga produktivitetsförbättringar i Hofors valsverk. Ytterligare steg för att effektivisera valsverket är planerade för de kommande åren, enligt Ovako.

Mer läsning

Annons