Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovako satsar 68 miljoner

Ovako ska investera cirka 68 miljoner kronor i en ny automatiserad svarvlinje i valsverket i Hällefors. Den nya produktionslinjen beräknas vara i gång år 2013.

Annons

– Investeringen ingår i vår långsiktiga strategi att öka graden av vidareförädling inom vår produktion, berättar Anders Henström, chef på Ovako Bright Bar i Hällefors.

Ovakos nya svarvlinje behövs för att möta en långsiktigt ökande efterfrågan inom högeffektiva dieselmotorer.

Arbetstillfällen

På Ovako i Hällefors arbetar cirka 500 människor. Vad den nya produktionslinjen innebär i arbetstillfällen är, enligt Henström, för tidigt att säga just nu.

– Vi ska öka volymen på sikt och då kommer vi förstås att behöva nya operatörer också, om några år.

Beslut att hålla igen

Även om investeringen i Hällefors är en satsning för att stärka Ovakos långsiktiga marknadsposition så har koncernen nyligen beslutat att hålla igen något inom den allra närmaste framtiden. Ovako redovisar i sin senaste delårsrapport att efterfrågan på deras produkter fortfarande är stabil och stark, men med en vikande efterfrågan under tredje kvartalet. Nedgången noteras främst från fordonsindustrin, men även från verkstadsindustrin.

Ska sänka kapaciteten

Ovako ska från årskiftet därför sänka sin sammanlagda produktionskapacitet med 15 procent jämfört med första halvåret 2011. Det medför att koncernens personalstyrka ska minskas med 200 anställda i Sverige och Finland. Denna åtgärd ska framförallt ske genom att kontrakt för visstidsanställda inte förlängs. Att tillfälligt sänka produktionstakten är, enligt Ovako, att anpassa sin produktionsnivå, och därmed även sina kostnader, inför ett osäkert läge vad gäller den närmaste framtidens efterfrågan på stålmarknaden.

OVAKO

Ovako producerar långa specialstålsprodukter till den tunga fordons-, bil- och verkstadsindustrin.

Bolaget har 14 produktions-enheter och flera säljbolag i Europa och i USA.

Ovako omsatte 861 miljoner euro år 2010. Antalet anställda

är drygt 3100.

Ovakos totala produktions-kapacitet är 1,3 miljoner ton stål per år.

Mer läsning

Annons