Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovako satsar för framtiden

Den nya svarvlinjen på Ovako har kostat 70 miljoner kronor och är en långsiktig investering. Nu är den invigd.

Annons
Framtidstro. Ovakos satsning på en ny svarvlinje i Hällefors ger möjligheter för bolaget att växa.

Investeringen är nödvändig om verksamheten ska kunna utvecklas och även möta den ökade efterfrågan i fråga om högeffektiva dieselmotorer. Det säger Anders Henström, vd för Ovako Bright Bar i Hällefors. En lång process ligger bakom satsningen. Arbetet startade redan på 1990-talet enligt projektledare Jarkko Haikola.

– Kan tyckas ha tagit lång tid, men vi har klarat av sju förstudier och därefter noggrann planering, säger Haikola.

September 2011 gav ledningen klartecken till investeringen och därefter har om- och tillbyggnaden skett. Ovako har därmed ytterligare en komplett linje för svarvning och färdigställning av stångprodukter. Satsningen sker framför allt mot förädlade produkter.

– Detta är en oerhört viktig investering, en förutsättning för att vi ska kunna växa. Men det är också viktigt för möjligheterna att minska dieselförbrukningen, säger Anders Henström.

Genom ny teknologi, där Ovako varit med och utvecklat så kallat IQ-stål, har man kunnat se positiva miljöeffekter.

Den nya anläggningen har en svarvkapacitet på 24 kiloton stång per år. Hur snabbt man kan komma upp i den volymen kan Henström inte säga bestämt men tror det är fullt möjligt om några år.

I mars togs anläggningen i bruk, men en symbolisk start stod riksdagsledamot Elisabeth Svantesson (M) för vid invigningen. Där fanns också kommunalråden för Hällefors.

– Stort för Hällefors att ett företag investerar för framtiden. Ovako är en drivande motor på orten och detta är ett signalsystem som andas något positivt, säger Annalena Jernberg (S).

– Här är det också viktigt att kommunen svarar upp till signalsystemet och backar upp. Då blir utbildningen oerhört betydelsefull, säger Christina Johansson (M).

I dag har Ovako i Hällefors knappt 500 personer anställda. Om den nya svarvlinjen kommer att innebära fler arbetstillfällen är för tidigt att säga säkert.

– På sikt kan vi kanske öka personalstyrkan, om vi ökar volymerna, säger Anders Henström.

Ovako och den nya svarvlinjen i Hällefors

Tidigare finns två stycken svarvlinjer i Hällefors.

Den nya svarvlinjen ska vara effektivare i det klenare dimensionsområdet. Detta för att möta den ökade efterfrågan inom högeffektiva dieselmotorer.

Linjen kräver 1700 kvadratmeter produktionsyta, är 105 meter lång. Totalt väger den nya maskinutrustningen 300 ton.

Svarvlinjen består av sex olika processteg med hög automatiseringsgrad, svarvning, riktning, fas och fräsning, kontroll samt färdigställning.

Svarvkapaciteten beräknas vara cirka 24 kiloton per år. Linjen ska enligt planerna bemannas med tre operatörer per skift.

Ovako är en europeisk producent av komponentstål till kunder inom kullager-, transport- och tillverkningsindustrin. Bolaget har elva produktionsorter och flera säljbolag i Europa och USA.

Mer läsning

Annons