Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovako ska sänka sin produktionskapacitet

Ovako ska sänka produktionskapaciteten vid anläggningarna i Sverige och Finland. Sammanlagt 200 visstidsanställda berörs. Hur detta kommer att märkas vid Ovako i Hällefors är oklart.

Annons

Stålbolaget ska från årskiftet sänka produktionskapaciteten med totalt 15 procent jämfört med första halvåret 2011. Efter den kraftiga lågkonjunkturen 2009-2010 har produktionstakten på Ovako snabbt återhämtat sig till en både hög som stabil nivå. Men mot slutet av tredje kvartalet i år har orderingången minskat igen.

Måste se till framtidenInbromsningen i beställningarna på specialstål märks främst från fordonsindustrin, men även från verkstadsindustrin. Att dra ned på sin produktionstakt är, enligt Ovako, att anpassa sin produktionsnivå, och därmed även sina kostnader, inför ett osäkert läge vad gäller den närmaste framtidens efterfrågan på stålmarknaden.

Detaljer dröjerI ett pressmeddelande meddelar Tom Erixon, vd Ovako, att det just nu inte går att berätta hur åtgärderna som planeras kommer att märkas på respektive anläggning i Ovako.

Anders Henström, chef på Ovako Bright Bar i Hällefors, kan bara bekräfta uppgifterna om att en produktionsminskning ska genomföras men att det är oklart hur detta kommer att märkas i Hällefors.

– Naturligtvis kommer vi även i Hällefors att beröras av de åtgärder som ska ske. Men det är också det enda jag kan säga om detta just nu. Vi ska inom kort starta lokala förhandlingar med facket, säger Henström.

När ett mer exakt besked kan lämnas om hur de drygt 500 anställda på Ovako i Hällefors kan komma att beröras av produktionssänkningen är osäkert.

– Det måste vi ha klart med någon gång här nu i början av vintern, säger Henström.

OVAKO

Ovako producerar långa specialstålsprodukter till den tunga fordons-, bil- och verkstadsindustrin. Bolaget har 14 produktionsenheter och flera säljbolag i Europa och i USA. Ovako omsatte 861 miljoner euro år 2010. Antalet anställda är drygt 3100. Ovakos totala produktionskapacitet är 1,3 miljoner ton stål per år.

Mer läsning

Annons