Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överskott på 6,7 miljoner kronor

Ett överskott på 6,7 miljoner kronor blev resultatet för Hällefors kommun år 2011. Det är 9,1 miljoner kronor sämre än den antagna budgeten.

Annons

Sammanlagt redovisar nämnder och styrelser ett negativt resultat på minus 14,3 miljoner kronor. Då står omsorgsnämnden för minus 10,4 miljoner kronor, bildningsnämnden för minus 2 miljoner och kommunstyrelsen för minus 1,9 miljoner. Med plusresultatet klarar kommunen balanskravet.

Ambitionen högre

Men ambitionerna med budgeten var ursprungligen högre.

De sparmål för 2011, i den så kallade femårsplanen som kommunfullmäktige tidigare beslutat om, tvingades kommunen att skriva om för budgetåren 2012–2014. Detta för att klara det totala sparbetinget i femårsplanen.

– Vi gör ändå ett plus, trots att vi inte klarar femårsplanen för året. Det är väl inte så pjåkigt, sade Lars–Göran Zetterlund (C) när bokslutet behandlades i kommunstyrelsen.

Jultomten räddar

– Det är ju bara jultomten som har räddat kommunen igen. Nämnderna redovisar ju stora minus, kommenterade Christina Johansson (M) bokslutet.

Anledningen till att resultatet blev ett plus, trots nämndernas minussiffror, beror bland annat på att kommunen hade lägre arbetsgivaravgifter än beräknat, något högre skatteintäkter och att alla budgeterade investeringar inte har förbrukats.

– Vi har ett plus i siffrorna, men då vi har en väldigt låg långsiktig betalningsförmåga är resultatet inte tillräckligt, sade kommunchef Lena Sahrblom.

Ekonomiavdelningen på-pekar att kommunen har stora borgensåtaganden, sammanlagt på 231,6 miljoner kronor, vilket kan vara riskabelt. Det största åtagandet har kommunen till Hällefors bostads AB på 157,3 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons