Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovisshet om Boabs framtid

Ovisshet råder kring Boabs framtid. En utredning ska ge svar på om verksamheten blir kommunal. Detta i en tid då revisorerna riktar skarp kritik mot kommunstyrelsens uppsikt över sina bolag.

Annons

I december 2013 sparkades vd:n för Hällefors bostads AB. Enligt bolaget var orsaken brist på kvalifikationer. Styrelseordförande Bertil Johnson sköter sedan dess  vd-sysslan, samtidigt som rekrytering av en ny vd pågått. Processen har dock avstannat då framtiden är oklar. 

Kommunen genomför för närvarande en utredning som ska ge svar på om Hällefors bostads AB ska kvarstå i nuvarande form eller blir en del av kommunens verksamhet. Den skulle vara klar i vår, men har skjutits upp till hösten.

Bertil Johnson anser situationen problematisk. Vd-tjänsten kan inte tillsättas förrän utredningen är klar.

Revisorerna, med konsulthjälp av KPMG, har nyligen presenterat en granskning av kommunstyrelsens uppsikt över bolagen, framför allt uppsikten över Boab.

En rad brister har uppdagats och i rapporten ställer man sig tveksam till om det finns någon ändamålsenlig ägarstyrning från kommunstyrelsens sida, om ks utövar uppsikten som man borde. Revisorerna pekar på att kontakten mellan Boab och kommunstyrelsen är dålig. Enligt ägardirektiven är Boab skyldig att informera om vad som sker i bolaget. Detta har inte skett enligt revisorernas bedömning. Det är ks ansvar att se till att detta fungerar.

– En anledning att bolaget utreds är att återrapporteringen inte fungerat. Insynen i bolaget har inte varit den bästa, säger ks-ordförande Annalena Järnberg (S).

Hon vill inte spekulera i vad som kommer att ske med bolaget.

– Viktigast är den goda kontakten mellan parterna, säger hon.

Mer läsning

Annons