Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pariserhjul segrade i  lyckat teknikprojekt

Ett pariserhjul blev det vinnande bidraget när elever i årskurserna 4-5 och gymnasietekniker på Rinman education tävlade i en uppfinnar- och tekniktävling.

Annons
Vinnare. De kammade hem segern i uppfinnar- och tekniktävlingen utlyst av Snäckeskolan i samarbete med Rinman education. Elias Niskanen, Carl Molander, Ida Andersson, Daniel Leppänen, Jakob Bergstedt.

– Imponerande.

Så sammanfattade Ovakochefen Kjell Eriksson samtliga tolv bidrag i tävlingen. Han och övriga i juryn såg det egentligen som ett omöjligt uppdrag att utse en vinnare.

Något extra hade ändå pariserhjulet som korades till segrare. Bakom arbetet stod grundskoleeleverna Carl Molander, Elias Niskanen, Ida Andersson, Jakob Bergstedt, Jasmine Berggren och Linus Nilsson samt handledarna från Rinman Daniel Leppänen och Simon Sander.

Teknikprojekt

Det är genom ett teknikprojekt på Snäckeskolan som tävlingen kunnat genomföras med lärarna Katinka Molander och Ulrika Andersson som drivande krafter.

Målet har varit att väcka ungas intresse för teknik och knyta samman tekniken med andra ämnen och skapa verklighetsförankring.

Genom att gå från egen idé till färdig produkt har man kunnat visa nyttan med kunskaperna.

– Det har varit kul och roligast var att jobba med maskinerna, säger Elias Niskanen.

Daniel Leppänen förklarar att mycket tid har gått åt till programmering av cnc-svarven där de olika delarna skapats. Därefter har man svetsat, spacklat, putsat och målat. Det är med viss stolthet eleverna visar upp skapelsen.

Lyckat projekt

– Projektet har varit lyckat och viktigast är att öppna ögonen för tekniken med tanke på framtida elever, säger Kees Meijering, lärare på Rinman.

– Vi har kunnat lyfta fram tekniken i skolan och det känns bra, säger lärarna Katinka Molander och Ulrika Andersson.

Nu hoppas samtliga på fortsatt samarbete mellan grundskolan och Rinmans teknikutbildning på gymnasienivå.

Mer läsning

Annons