Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Park görs mer attraktiv

En skulpturpark för barn i Krokbornsparken blir ett bra komplement till övriga parker i Hällefors kommun. Det tycker Ann-Christine Nordqvist, ordförande i föreningen Krokborns vänner.

Annons
Nyanlända. Med gemensamma krafter tar Hällefors kommuns turistchef Jessica Melin och Ann-Christine Nordqvist, ordförande i Krokborns vänner, av emballaget från skulpturerna som får sin plats i Krokbornsparken.

I veckan kom lastbilen från Tyskland med de fantasifulla skulpturerna skapade av konstnären Simon Fiege. Färgglada figurer i olika former och storlekar som får sin givna plats i Krokbornsparken några år framöver.

”Betyder mycket”

Det är genom Manfred Lischka, ordförande i Svenska konstnärsförbundet region mitt och gallerist i Hällefors, som kontakter med konstnären har knutits.

– Det här betyder mycket för Krokbornsparken. Nu har även barnen möjligheter till upplevelser här. Tanken med parken är att vem som helst ska kunna komma hit, när som helst, säger Ann-Christine Nordqvist.

Målet är att göra Krokborn till ett utflyktsmål för alla åldrar. En skulpturpark för barn ska öka parkens attraktivitet och passar också bra till de olika sommaraktiviteter i Krokborn som genomförs av den ideella föreningen Krokborns vänner i samarbete med Hällefors IK.

Ett komplement

Skulpturparken ligger också väl i linje med Hällefors kommuns satsningar på konst, design och kultur anser man från arrangörshåll. Den blir ett komplement till övriga parker – Millesparken, Mästarnas park och Polstjärnan samt Sinnenas och minnenas park.

Klappa och klättra

– Meningen är att barn ska kunna klappa, klättra och klänga på dessa skulpturer, säger Ann-Christine Nordqvist.

Samlingen består bland annat av tre fjärilar. En av dessa ska placeras utanför kommunhuset.

– För att slå ett slag för Krokborn och locka människor att fortsätta hit, säger Ann-Christine Nordqvist.

På söndag eftermiddag invigs skulpturparken. Konstnären Simon Fiege medverkar. Bildningsnämndens ordförande Stefan Backius talar, det blir musikunderhållning och serveringen i Krokborn hålls öppen. Dessutom ges barnen möjlighet att rita en egen skulptur eller teckna sin upplevelse av dagen. Teckningarna ställs sedan ut i Hällefors bibliotek.

Ett lyft. Förhoppningen är att skulpturparken för barn ska göra Krokbornsparken mer attraktiv och ett besöksmål för alla åldrar. Kommunens serviceteam med bland annat Seppo Teräs och Daniel Larsson lastar av tillsammans med Manfred Lischka.

Kommunalt bidrag

Kommunen bidrar med 10 000 kronor i aktivitetsbidrag för anordnandet av en skulpturpark för barn i Krokbornsparken.

Det är Svenska konstnärsförbundet region mitt i Hällefors, genom Manfred Lischka, som har sammanställt en ansökan och fått ja från kommunstyrelsen.

I den arbetsgrupp som jobbar med skulpturparken ingår även Jessica Melin, turistchef Hällefors kommun, Marie Dahlqvist, turistbyråansvarig i Hällefors samt Ann-Christine Nordqvist, ordförande i föreningen Krokborns vänner.

Mer läsning

Annons