Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påskparad genom byn

Kärringar och gubbar i långa rader paraderade över torget på påskaftonen när Hembygdsföreningen ordnade festligheter för barnen.

Annons
I parad. Det blev en färgsprakande påskparad i centrala Grythyttan när Hembygdsföreningen ordnade festligheter för barnen på påskafton.

Förväntansfullt samlas de yngsta utanför sockenstugan tillsammans med föräldrar och andra vuxna. Utklädda och målade i ansiktet spanar de in varandra. Några har kvastar andra håller korgarna i ett fast grepp. Påskbreven är klara men nu gäller det att fylla korgen med annat.

Malin Sandberg och Nea Nordberg sitter på grusgångskanten, räknar brev och jämför. Vem har flest?

Systrarna Matilda och Isabella Holm har också målat påskbrev.

– Men jag har redan fått godis, konstaterar Matilda glatt.

Så var det dags att ge sig av. Eva-Stina Andersson i Hembygdsföreningen trummar ihop allt påskfolk och så drar följet iväg. Till gästgiveriets stall. Där förses alla utklädda med varsin godispåse.

– Jag gjorde i ordning lite över fyrtio påsar och nästan alla har gått åt, konstaterar Birgitta Granberg som har fullt upp i sockenstugan. Tillsammans med Eva Sundqvist ser hon till att alla barn får saft och bullar men också att vuxna har möjlighet att fika.

Det blev en ruschig påskafton med många människor i rörelse kring torget. Det vackra vädret gjorde sitt till och visst blev det också en riktigt glad påsk.

Kontrollerar. Malin Sandberg och Nea Nordberg räknar och jämför påskbreven de har i sina korgar.
Fantasifullt. Utstyrseln varierade när barnen agerade påskgubbar och påskkärringar i Hembygdsföreningens traditionella parad.
I parad. Det blev en färgsprakande påskparad i centrala Grythyttan när Hembygdsföreningen ordnade festligheter för alla barnen på påskafton.
Tryggt. Det är skönt att få sitta på armen tycker Benjamin Karlsson som blir buren av Marie Berglund. Intill står Sofia Karlsson.
Bullade upp. Eva Sundqvist såg till att alla barn fick saft och bullar vid borden i sockenstugan där Grythyttans hembygdsförening hade festligheter på påskafton.
Kärringmöte. Utklädda har de strålat samman vid sockenstugan i Grythyttan för att snart ge sig ut på parad. Isabella och Matilda Holm pratar med Nea Nordberg.
Vuxet bidrag. Inte bara barn hade klätt ut sig den här dagen. En kvartett i grönt fanns med i påskparaden.
Godisgubbar. I hattar och målade mustascher hoppas Christopher Volke och Linus Lindén att de ska få mycket gott för sina påskbrev.
Tuffing. Solglasögonen passade utmärkt den här dagen när solen strålade från en klarblå himmel tycker Tora Mathson. En annorlunda utstyrsel till påskkärringdressen.
Utrustad. Alice Volke tog kvasten med sig när hon skulle vara med i påskparaden som gick från sockenstugan i Grythyttan på påskafton.
Förväntan. Snart ska Nea Nordberg gå i påskparad tillsammans med lillasyster Moa och mamma Johanna.

Mer läsning

Annons