Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pelle Agorelius får hederspris

Pelle Agorelius hade inte väntat sig att få Hällefors kommuns hedersgåva 2012. Så det blev en väldigt positiv överraskning.
– Det kom från klar himmel och uppskattas verkligen, säger Pelle.

Annons
Lufttorkad skinka från Nibble Gårdsgris i Västmanland, kvalitetsmärkt av Husmansbord, tar sig Pelle gärna en liten skiva av.

Det är också en signal utåt att politik och näringsliv kan dra åt samma håll, tycker han. På kokboksmässan i Paris var kommunen med och stöttade till exempel.

– Det har jättebra effekt för oss, att visa att också kommunen är med och visar engagemang.

Hällefors kommun och företagen skulle kunna dra ännu mera nytta av varandra tycker han.

– Företagare skulle kunna representera kommunen för att öka närvaroytan.

Mångsysslare

Livsmedelsproducent, turismambassadör, jord- och skogsägare, krönikor. Pelle Agorelius har många järn i elden och har nu bland annat inlett ett samarbete med en restaurang i Italien.

– Vi tillför kontakter så att de kan få tag i de bästa råvarorna och vi får experter därifrån till vår expertpanel, förklarar han i köket på Karl Ersgården i Sångshyttan. Det är en gammal släktgård och säte för projektet Husmansbord, där matproducenter kan få sina regionala måltidsprodukter kvalitetsmärkta och bedömda av en expertpanel på tolv personer – i princip gratis.

Representerar Sverige

Pelle har dessutom nyligen varit hos Skånemejerier och hållit tal och är nu på gång med ett besök på franska ambassadens residens i Stockholm 13 juli inför Frankrikes nationaldag 14 juli.

– Vi är inbjudna att representera svensk mat och matkultur, förklarar han.

Med alla sina kontakter, framträdanden, representationer och presentationer lyfter han samtidigt fram Hällefors och Grythyttan både inom och utom landet och gör trakten mer känd. Det är också därför kommunen hedrar honom med ett pris, en målning av Gerd Göran som Pelle uppskattar mycket, och som dessutom bor i Sångshyttan. Pelle beskriver sig som kraftigt idealistisk.

– Det tycker jag själv, även om jag kan uppfattas av andra som företagare uti fingerspetsarna.

Han och hans släkt har rötter här ända ned i 1600-talet, bergsmän med prästnamn, som han säger. Jobbar i snitt 15 timmar sju dagar i veckan.

– Men jag arbetar inte, säger han.

 "Bara en köksbordsfilosof"

Om han tycker att en sak borde vara på ett visst sätt, då gör han något för att ändra på det. Och han säger vad han tycker, är så där kusligt ärlig utan att för den skull trampa på någon annan.

– Egentligen är jag bara en köksbordsfilosof som varit väldigt värderingstydlig.

Smakprover på olika produkter från olika delar av Sverige, allt ifrån jakten på Sveriges bästa landskapsmat.
Pelle är lycklig över hedersgåvan, en målning av Gerd Göran.

Fakta

Namn: Pelle Agorelius.

Ålder: 42.

Bor: Saxhytte gård, Grythyttan, där han är född och uppvuxen.

Familj: Hustrun Ewa Hector Agorelius och fyra barn i skolåldern.

Läser: Romaner utan mord. En av de senast lästa ”Korparna” av Tomas Bannerhed.

Lyssnar: ”Ganska mycket Björn J:son Lindh. Och min svågers band Jackdaw 4”.

Gör: ”Beredd att jobba väldigt hårt för att slippa arbeta”. Har aldrig varit anställd. Egenföretagare, Driver projektet Husmansbord i sitt bolag Svensk Landskapsmat, Pelle Agorelius AB. Har flera fastigheter och skogsgårdar som han sköter tillsammans med sin far. Skriver krönikor i tidningen Lands webbutgåva www.lantbruk.com/kronikor.

På fritiden: ”Flytande gräns. Familjen är fritiden, allt det övriga ingår i jobbet”:

Aktuell som: Hederspristagare. Mottagare av Hällefors kommuns hedersgåva 2012.

Mer läsning

Annons