Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar till nationaldagsfirande

HÄLLEFORS.Hembygdsföreningen i Hällefors får 15 000 kronor från kommunen för att arrangera det offentliga nationaldagsfirandet.

Annons
Fjolårets nationaldagsfirande genomfördes av Destination Grythyttan med bland annat ett servitörslopp på torget. I år är det Hembygdsföreningen i Hällefors som ska stå för det offentliga firandet. ARKIVBILD: ANDERS ALMGREN

Under flera år har kommunen ordnat festligheter på och omkring torget i Hällefors den 6 juni. Förra året lades planerna dock åt sidan då det ordnades en stor företagsmässa i maj. Centrumsamordnaren Kerstin Nyström, som då var projektanställd av kommunen, sa att såväl Företagarförening som andra involverade tyckte det blev för mycket och för tätt med två så stora arrangemang. I fjol ansökte Destination Grythyttan om och beviljades 10 000 kronor för ett offentligt firande som genomfördes på Grythyttans torg.

Ingen samordnare

Projektet med en centrumsamordnare har avslutats och ingen har tagit över Nyströms samordnande roll. Kommunen har därför tillfrågat Hällefors hembygdsförening om man vill hålla i årets firande. Föreningen har tackat ja och får 15 000 kronor.

– Vi har arrangerat eget nationaldagsfirande förr så vi försöker ta upp det igen, säger ordförande Mats Nilsson.

Kommunen ville ta över

Nationaldagen blev röd dag, det vill säga helgdag, 2005. Hembygdsföreningen hade redan innan firat dagen, men när det blev en officiell helgdag ville kommunen överta det offentliga firandet. Hembygdsföreningen fick första året en ersättning för förlorad förtjänst på 2 500 kronor.

Nu tar hembygdsföreningen upp trådarna igen och har ett planeringsmöte i 27 april för att lägga upp programmet.

Firandet kommer att förläggas till Hällefors hembygdsgård.

Mer läsning

Annons