Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengarna ska räcka till mer

Fortsatta besparingar väntar i bildningsnämnden. Störst kostnadsminskning ska ske i grundskolan som får 3,2 miljoner kronor mindre till sin verksamhet.

Annons

År 2011 var nämndens totala budget 133,9 miljoner kronor. År 2012 får nämnden 134,4 miljoner kronor.

– I princip lika stor budgetram båda år, men vi ska göra mer för pengarna 2012, berättar förvaltningschef Göran Nilsson.

Nytt uppdrag

Nämnden har nämligen som ett nytt uppdrag, inom ramen för kultur och fritid, ansvar för Hällevi idrottsanläggning till en beräknad kostnad av 4,5 miljoner kronor.

Grundskolans budget år 2011 var sammanlagt 58,9 miljoner kronor. År 2012 tilldelas grundskolan 55,7 miljoner kronor.

– Hällefors grundskola är, enligt Sveriges kommuner och landsting, dyrare än grundskolor i andra jämförbara kommuner och med de neddragningar vi gör ska vi hamna mer i nivå kostnadsmässigt med jämförbara kommuner.

– Den kostnadsminskning vi gör blir lättare att genomföra med den nya skolorganisationen med centralskolan i Hällefors. Men besparingarna kommer inte att kunna ske utan personalneddragningar, säger Göran Nilsson.

Stort varsel

Nämnden har redan lagt ett stort varsel och MBL-förhandlingar är planerade att ske den 23 januari 2012.

Förskolans budgetram minskas med 829 000 kronor till 19,5 miljoner kronor och gymnasieskolans ram minskas med 480 000 kronor till 36,5 miljoner kronor.

– Det är en tuff budget med snävare ramar än vad som framstod från början i och med att ansvaret för Hällevi också ingår, kons-taterar nämndordförande Stefan Backius (V).

Ansvaret för idrottsanläggningarna flyttas nu från kommunförvaltningens fastighetsenhet till bildningsnämnden. Den ambition som fanns tidigare att Bergslagens kommunalteknik, BKT, skulle överta detta uppdrag redan i år genomfördes inte.

Mer läsning

Annons