Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Perfekt plats att växa upp på"

Karl-Evert Sjöberg har tillbringat hela sin uppväxt under 30- och 40-talet i Sikfors. Pappan arbetade inom hyttindustrin och familjen bodde i en bolagskansern tillsammans med andra familjer. Sikfors var den perfekta platsen att växa upp på. Det var nära till natur och vänner.

Annons
Flygbild. Sikfors, sikfors herrgård

På vintern åkte han och kompisarna skidor eller spelade bandy. Men bandyplanen fick de fixa själva.

– Vi lånade brukshästarna och satte en plog bakpå, sedan plogade vi isen på sjön, berättar han.

I dag känner många till badplatsen Kaffesumpen. På hans tid kallades den för Notudden. Karl-Evert och hans vänner fick inte bada där, det var mark som ägdes av brukschefen.

Efter att ha slutat sjunde klass så började han arbeta på Konsum. Där arbetade han i elva år.

Sikfors sjöd av liv. De unga kunde gå till ungdomslogen. Där fanns det ledare som ställde upp till hundra procent och som anordnade cykelutflykter med saft och bullar. På ”Lokalen” visades det film två gånger i veckan och Karl-Evert Sjöberg kommer ihåg hur mycket han skrattade när han såg Charlie Chaplins film Moderna tider.

Många i Sikfors var intresserade av idrott och var engagerade i fackföreningar,

– Man var stolt över Sikfors, inget annat dög, berättar Karl-Evert Sjöberg.

1953 kom slaget, hyttan skulle läggas ned. Familjen flyttade i slutet av 50-talet och Karl-Evert Sjöberg minns en kall vinter. Han hamnade i Hällefors och började arbeta på Törnbloms vulk.

Det var många som flyttade när jobben försvann, men de kommer tillbaka. När det anordnades återträff för de gamla sikforsarna kom hundra personer.

Karl-Evert Sjöberg bor numera på ett seniorboende i Hällefors och han har fått sällskap av flera andra från Sikfors. Han har alltid varit fotointresserad och fotograferade mycket i byn. I dag tycker han att det är synd att han inte har några gamla bilder från vardagen, hyttgubbarna kommer inte tillbaka. Han bläddrar lite vemodigt i fotoalbumet.

I Sikfors är den gamla fotbollsplanen överväxt, industribyggnaderna ligger i ruiner och dansbanan är riven. Byalaget har satt upp skyltar för att visa var de gamla byggnaderna låg. Sikfors är stilla.

Men folk börjar uppskatta lugnet. Yngre tar över när de gamla flyttar.

Kanske är Sikfors fortfarande den perfekta platsen att växa upp på. Vacker natur, stillhet. Nära till Hällefors. Avskilt, men ändå nära.

Namn: Karl-Evert SjöbergYrke: Penionär, arbetade på Törnbloms vulk i 30 år.. Ålder:79 år.Flyttade från Sikfors 1959.

SIKFORS

Det fanns en fyra kilometer lång linbana mellan Sirsjöberg och Sikfors. Linbanan byggdes 1908 för att frakta malm mellan hyttan och Sirsjöberg. Den revs 1953.

Lokalen, en gammal bagarstuga, var samlingsplats för sikforsborna. Den tjänade även som biograf. Lokalen revs några veckor före jul 1959.

Det fanns även en skola. Man rev en byggnad i Gustafsström och fraktade den till Sikfors. Skolbyggnaden började användas 1898. Det fanns två lärare. 1924 byggde man om skolan och byggde även bostäder för lärare. 1938 tillkom ett gymnastikhus. 1982 hölls den sista skolavslutningen.

Första festen i Björkhagen (Folkets park) anordnades 1 augusti 1926. Björkhagens festplats byggdes av sikforsborna själva. Under årens gång har bland annat Sven Olof Sandberg, Margareta Kjellberg och Kentucky Singers besökt folkparken. Björkhagens festplats revs 1962.

Folkets hus byggdes 1938, dit kom bland annat Snoddas. Numera är det en lokal för en privat förskola.

Mer läsning

Annons