Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalchefen går vidare i livet

Datoriseringen, en rad omorganiseringar och förändringar har passerat. Skratt och gråt i korridorerna likaså. Ann Karlsson har följt kommunens utveckling i över tre decennier.

Annons
Efter 36 år. Personalchef Ann Karlsson lämnar nu kommunhuset i Hällefors för ett nytt jobb i Arboga.

Inga vanliga dagar finns kvar i Ann Karlssons arbetsrum i kommunhuset. Här har hon tillbringat mycket av sin vakna tid, allt sedan hon lämnade gymnasiet. Första jobbet, där hon har stannat i 36 år.

Men varken tillvaron eller tiden har stått stilla. Ann Karlsson tittar tillbaka på en i många stycken häpnadsväckande utveckling och har själv tagit många steg i både klokhet och karriär.

Hon började som kontorist och har de senaste 14 åren varit personalchef, men sätter därmed punkt. Nu väntar ett nytt jobb som löne- och personalchef i Arboga.

– Jag är i en fas i livet då jag kan fundera vidare. Har ställt mig frågan om jag vill vara kvar på samma arbetsplats till pensioneringen. Nej, det känns som jag vill något mer, något annat, och då är det dags.

Vardagen har rullat på och Ann Karlsson har trivts. Tankarna på att söka annat jobb har växt fram under de senaste åren. Hon beskriver en turbulent tillvaro såväl politiskt som på tjänstemannasidan med en hel del förändringar och stor chefsomsättning.

– En instabilitet har funnits i många år. Självklart påverkar det mitt beslut. Men det är inte huvudorsaken eller något jag flyr.

Utmaningar och förändringar är inget som hon räds. Med ett behärskat lugn möter Ann Karlsson omgivningen med målet att hitta lösningar. Hon beskriver sig själv som en förnuftsmänniska.

Eftertänksamt beaktar hon situationer, har lätt att se sambanden och skapa helhetsbilder. Den analytiska förmågan har varit till nytta många gånger.

För visst har det varit tufft tidvis. Nedskärningar som inneburit svåra besked till personalen. Fackliga förhandlingar där ekonomin talar sitt tydliga språk. Oron bland personalen har ibland varit påtaglig.

– Att ha fakta på bordet är viktigt, veta vad man talar om och vara tydlig. Hur man sedan än gör kommer kritiken. Det hör till chefsrollen.

Men blickarna i backspegeln visar också mycket glädje, gemenskap och en otrolig teknisk utveckling. Vanliga skrivmaskiner, så småningom eldrivna och sedan de innovativa datorerna.

– När jag började räknade vi lönerna för hand, slog i skattetabeller. Låter som Hedenhös. Sedan exploderade datoriseringen.

Men nu ska kontoret rensas. Pärm efter pärm får sig en duvning, högar med dokument hamnar i pappersinsamlingen.

– Känns faktiskt skönt. Blir ett ordentligt avslut.

En etapp på livets resa är snart till ända. Ann Karlsson har redan mentalt börjat knappa ut sig, ställer om till nya uppdrag.

– Jobbet kommer jag inte att sakna, men däremot arbetskamraterna. Men jag ska bo kvar, så vi kan ju ses ändå.

Mer läsning

Annons