Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen harför hög belastning

Mätningen av vårdtyngden inom kommunens omsorg visar på för hög belastning på personalen. Mätningarna har just inletts och det är först över tid några slutsatser kan dras.

Annons

Enligt ett beslut i omsorgsnämnden ska vårdtyngdmätning genomföras varannan månad. Den första mätningen skedde i november och visade att bemanningen låg på exakt rätt nivå. Senaste mätningen pekade dock på en underbemanning.

Nämndordförande Ulrika Mellkvist (C) tycker inte det senaste resultatet ska övertolkas. Mätningen måste göras över en längre tid för att man ska kunna göra några bedömningar.

Går upp och ned

– Vi måste se helheten först, säger Mellkvist.

Resultatet hittills tror hon inte pekar på någon sårbarhet.

– Nej, vårdtyngden går upp och ned, det vet vi. Om arbetet blir tungt en lägre tid kan det krävas åtgärder och det är enhetscheferna som gör den bedömningen.

Förvaltningschef Katarina Strömgren framhåller att mätningen ger en samlad bild först så småningom.

Ny mätning i april

– I detta måste vi också diskutera arbets- och förhållningssätt, bland annat det faktum att alla är anställda inom Hällefors kommun. En fråga vi måste ställa oss är vilka rutiner vi ska ha om arbetet blir för tungt på en enhet. Vi måste leda och fördela arbetet på ett mer kvalitetssäkert sätt, utifrån medborgarnas och kommuninnevånarnas perspektiv.

Nästa mätning sker i april månad.

Hittills har vårdtyngdmätningen inte omfattat hemtjänsten utan enbart olika vårdboenden.

– Vi måste ut i hemtjänsten också, men fungerar inte i dag. I hemtjänsten svänger vårdtyngden ännu mer och det är viktigt att få en bild av situationen, säger Mellkvist.

Mer läsning

Annons