Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia sätter guldkant på de äldres vardag

Hon ger de gamla tid och engagemang. Pia Pettersson blir det där lilla extra som den ordinarie personalen på sjukhemmet Fyrklövern aldrig hinner.

Annons
Får ta tid. Pia Pettersson är arbetslös och har en praktikplats inom fas tre på sjukhemmet Fyrklövern. Hennes insatser förgyller vardagen för de boende men dämpar också stressen bland personalen. Här lägger Pia pussel tillsammans med Marianne Carlstedt och Sten Herou.

Naturligtvis är engagemanget hos all personal stort, men verkligheten innebär att viljan många gånger är större än resurserna tillåter.

Eva Palm är enhetschef på Fyrklövern och förklarar att i tider där kommunens ekonomi är knapp och det ofta talas om besparingar är prioriteringarna i vardagen tuffa.

Alla får den omsorg och vård de behöver, men det där lilla extra kan vara svårt att hinna med, hur gärna personalen än vill.

Fas tre

Då utgör en resurs som Pia Pettersson något värdefullt. Hon är sedan en längre tid arbetslös och har gått in i det som arbetsförmedlingen kallar fas tre. Det innebär att Pia ska göra någon form av praktik i offentlig sektor.

Pia tog själv initiativet i våras att få vara på Fyrklövern. Hennes uppgift är nu att sätta guldkant på vardagen hos de gamla. Med enkla medel skapar hon glädje och förväntan.

– Ett par dagar i veckan har vi långfrukost. Vi dukar upp och sitter sedan och pratar, umgås och har trevligt. En annan dag i veckan ordnar jag med eftermiddagskaffe.

Pia har fått tillgång till ett rum som ligger lite avsides. Här får gruppen som samlas vara ifred. Och Pia har tid. Tid att lyssna, tid att bara låta de gamla vara och samtidigt skapa en mysig och trevlig stämning.

Andra dagar tar Pia med sig någon av de lite piggare och raskare pensionärerna ut. Det kan bli en promenad till affären eller i omgivningarna, när väder och årstid tillåter.

– Jag passar då och då på att gå in till någon för att byta några ord. Ser jag att en person är nedstämd kan det räcka att börja prata om något jag vet intresserar för att vända humöret.

”Guld värda”

Hon läser, lägger pussel och spelar kort tillsammans med dem som vill.

– Sådant den ordinarie personalen nästan aldrig har tid till. Pias insatser är guld värda, säger Eva Palm.

Att de äldre får något att glädjas åt, skratta och ha trevligt ökar välmåendet. Att ett gott skratt förlänger livet är inget struntprat.

– Helt klart har det betydelse. Ett gott humör gör livet lättare. Aktiviteter kan ge till exempel bättre nattsömn eller aptit. Och detta kostar inga pengar. Pia tar heller inget arbetstillfälle. Vi är så glada över den här möjligheten, säger Eva Palm.

Mer läsning

Annons