Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Platsbrist inomvård och omsorg

Platsbrist råder inom kommunens äldrevård och situationen försvåras vid avvecklingar. Nu utreds det tillfälliga korttidsboendet Gläntan.

Annons

Neddragningar för att få ekonomin i balans som leder till avvecklingar har gjort situationen för vård- och omsorgsplatser komplicerad. Nämnden beslutade 2009 att avveckla Fyrklöverns omsorgsboende Hagen. En boende kunde dock inte flyttas då inget annat lämpligt boende fanns. När det 2010 uppstod behov av korttidsplatser beslutade förvaltningschefen att använda Hagen.

Politikerna trodde Hagen stod tom och när lokaler behövdes för ensamkommande flyktingbarn beslutade man förlägga det här. Korttidsboendet flyttades till avdelningen Gläntan, tidigare familjecentralen som nu ligger i Hällefors församlingshem.

I samma veva har fokus lagts på avvecklingen av Sörgården.

Händelseutvecklingen har utretts för omsorgsnämnden som diskuterat avveckling av Gläntan. Fyrklöverns enhetschef Eva Palm säger att då måste sex personer få andra vård- och omsorgsplatser. Det skulle innebära att avvecklingen av Sörgårdens ålderdomshem stannar upp, förmodligen en ansenlig tid. Dessutom får kommunen sannolikt ökade kostnader för utskrivningsklara från lasarett.

Tomas Mathiesen (M) upprörs och är kritisk till hur arbetet skötts och hur äldre flyttas runt.

– Stanna processen och gör en ordentlig konsekvensanalys.

Barbro Stein (GL) anser äldre behandlas rättsosäkert på grund av ett grundfel i planeringssystemet.

Redan i dag finns en rad beviljade biståndsbeslut som kommunen inte verkställt på grund av platsbrist. Det kan leda till skadeståndskostnader. Ett par ärenden ligger i förvaltningsrätten.

Nu utreds om Gläntan kan vara kvar som ett flexibelt boende för såväl permanent som korttidsboende en tid. Samtidigt undersöks andra kommuners lösningar. Ärendet redovisas för nämnden med en ekonomisk rapport i september.

Mer läsning

Annons