Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker diskuterade kommunhusets framtid

Det var ingen anstormning till politikerdialogen om kommunens lokaler, men Bengt Karlsson hade desto fler infallsvinklar och förslag.

Annons
Dialogmöte. Per Karlsson (M), Eva Lindbäck (M) och Annalena Jernberg (S) fick många åsikter av Bengt Karlsson hur centrum runt gamla kommun ska kunna gestaltas i framtiden. Bengt Karlsson vill inte att kommunhuset rivs. Dialogmötet skedde i lördags.

– Kommunhuset är en byggnad med själ. Gör som vi gjorde med Folkets hus. Renovera en bit i taget. Jag är mot att riva kommunhuset. Behåll åtminstone den ursprungliga delen av huvudbyggnaden, säger Bengt Karlsson.

Godtemplargården däremot känner han mindre för, men föreslog att utspridda kommunala verksamheter som socialtjänsten, tillväxt- och arbetsmarknadsfunktioner skulle kunna fylla det gamla kommunhuset.Godtemplargården ska utnyttjas ett par år framöver för skolverksamhet.

Bestämt är att kommunens administration och ledning flyttar till Formens hus.

– Det kan vi inte sälja eller riva beroende av EU-stöd och vi har inte råd med allt, säger Annalena Jernberg (S).

Socialdemokraterna, Moderaterna, Grythyttelistan och Landsbygdspartiet oberoende är i majoritet. De vill helst riva kommunhuset.

– Men vi har lagt kommunhuset på is. Det kommer att dröja minst ett år innan ett beslut tas. Vi gör så för att det ska finnas tid och möjlighet för alla att vara delaktiga i hur centrum kan utformas.

Formens hus blir kommunhus. Det är bestämt. Det gamla rivs helt eller delvis till ursprunglig storlek 1939. Godtemplargården får stryka på foten. Det är ett par huvuddrag i ett lokaleffektiviseringsförslag. En tidigare totalkostnad för att renovera hela gamla kommunhuset ligger på 20 miljoner kronor med risk för det dubbla.

Skulle gamla kommunhuset rivas helt ska ändå källarplanet användas.

Mer läsning

Annons