Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker lyssnade på medborgarförslag

Flexiblare vistelsetid inom barnomsorgen för 15-timmarsbarnen införs på försök. Det sker efter ett medborgarförslag.

Annons

I ett medborgarförslag tar en privatperson upp möjligheterna att utöka flexibiliteten inom förskolan för de barn med föräldrar som är föräldralediga eller är arbetslösa. I dag har dessa barn möjlighet att vistas inom förskolan tre timmar per dag, antingen för- eller eftermiddag. Barnen serveras ingen mat. Barn som har en mil eller längre väg till förskolan erbjuds tre dagar med fem timmars vistelse, över lunchen.

I en utredning framkommer att en förändring innebär att fler barn ges möjlighet att äta i förskolan, med en kostnadsökning som följd. Höstterminen 2011 kan antalet 15-timmarsbarn vara ett 50-tal. Om alla skulle äta lunch innebär det ökade kostnader för bildningsnämnden på 162 000 kronor per år.

Vilka ekonomiska konsekvenser en förändring får är svårt att förutse då man inte vet hur många barn som kommer att omfattas.

Några bekymmer beträffande personal eller schemaläggning ser man inte. Pedagogiska luncher blir heller inget betydande problem.

Ur ett folkhälsoperspektiv kan det dock vara motiverat med en förändring, med tanke på att folkhälsoindexet för förskolebarn i Hällefors är det lägsta i länet. Även när det gäller barnfattigdomen vore det motiverat, där Hällefors noterar en ökning som tillhör den mest markanta i landet.

Bildningsnämnden har beslutat att tillmötesgå medborgarförslaget och på försök utöka valmöjligheterna under vårterminen 2012. Efter sista maj ska försöksperioden utvärderas. Man ska titta på i vilken omfattning föräldrar väljer att ändra barnens tid samt på de ekonomiska och kvalitativa aspekterna. I juni ska nämnden få en rapport.

Mer läsning

Annons