Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker protesterar mot vindkraftsplaner

Grävlingkullarna bör förklaras som olämpligt område för vindkraft. En motion med förslaget fick avslag i kommunstyrelsen i Filipstad.

Annons

Fortfarande är det ovisst om det blir en vindkraftspark etablerad på Grävlingkullarna, ett område i Filipstads kommun som gränsar till Hällefors kommun. Boende i bland annat Grythyttan och Bovik berörs direkt av en etablering och har protesterat. I synpunkter som lämnats till Stena Renewable AB, företaget bakom projektet, framförs förutom boendes oro för besvärande buller och skuggbildningar, även befaranden att turism och besöksnäring ska påverkas negativt i Hällefors kommun.

Politiker i Hällefors kommun har ingen möjlighet att påverka beslutsgången, då Filipstads kommun äger frågan. Där råder oenighet kring etableringen. En politisk allians med M, FP, C, KD, MP samt Filipstadspartiet säger nej. Majoriteten bestående av S och V har inte tagit ställning än.

I en motion till kommunfullmäktige föreslår den politiska alliansen som är emot etableringen att vindbruksplanen ska revideras och Grävlingkullarna förklaras som olämpligt område. Förslaget avslogs av kommunstyrelsen. Nu går motionen vidare till kommunfullmäktige.

Projektet omfattar 23 vindsnurror med maxhöjden 200 meter. En investering på 690 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons