Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiskt spel bakom en spräckt koalition

En politisk kupp. Så beskriver Lars-Göran Zetterlund (C) situationen som ledde till den nya politiska majoriteten i Hällefors.

Annons
Turbulent blev det den 16 maj när kommunfullmäktige i Hällefors höll möte. Centerpartiet upplever det hela som en politisk kupp, att S medvetet manövrerade ut sina samarbetspartners för att vända sig mot oppositionen.

Det blev ett historiskt kommunfullmäktigemöte 16 april i Hällefors. Då stod det klart att koalitionen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet skulle spricka. Två S-ledamöter valde att gå över till oppositionen, varav fullmäktiges ordförande Siv Sander  var en, för att neka omsorgsnämnden ansvarsfrihet.

S har därefter vänt sig till Moderaterna, Grythyttelistan och Kristdemokraterna som nu utgör den nya majoriteten i Hällefors kommun.

- En kupp, men jag är inte ett dugg överraskad. Detta var planerat sedan länge, säger Lars-Göran Zetterlund.

Fullmäktigemötet i april var droppen som fick bägaren att rinna över som Zetterlund upplever det.

- S har haft svårt att få stabilitet inom dåvarande koalition. Det har även framkommit klart att det finns olika läger inom S-partiet, falanger som ville gå denna väg. Jag kan bara konstatera att det hela hade kunnat skötas på ett snyggare sätt, säger Zetterlund.

Att det blir en politisk stabilitet välkomnar han dock.

- Om det nu blir det. Då är det bra för Hällefors kommun.

Osäkerheten visar sig ändå hos Zetterlund.

- Bara framtiden kan visa hur det blir, men maktkoncentrationen blir tydlig, att Christina Johansson (M) blir tongivande. Vidare kommer den nya organisationen, när omsorgs- och bildningsnämnd försvinner, göra att kommunstyrelsen får stor makt. Maktkoncentration, när bara en viss klick bestämmer, är inte bra för demokratin.

Centern har tidigare samarbetat med M lokalt.

- Ideologiskt ligger vi nära, men någon politik har det inte talats än. Nu handlar det bara om det orgnanisatoriska, säger Zetterlund.

Att försöka lösa knutarna inom den tidigare koalitionen efter det omtalade fullmäktigemötet har aldrig varit aktuellt från Centerns sida.

- Nej, det blev så tydligt när delar av S går över till oppositionen. Det blev omöjligt.

Något samarbete mellan C och V, som båda ingick i den tidigare koalitionen, är inte aktuellt enligt Zetterlund.

- Nej, det är inget vi har diskuterat.

Vänsterpartiet är också kritiska till den politiska utvecklingen. Partiets ordförande Johan Stolpen säger att det nu står klart varför S valde att spräcka koalitionen på senaste KF-mötet.

- Socialdemokraterna går fomellt in i ett samarbete med Moderaterna och erbjuder dem en kommunalrådspost. Det är en historisk brytning med arbetartraditionen i Hällefors, säger Stolpen.

V är kritiska till att ytterligare ett kommunalråd, på deltid, inrättas vilket enligt V kommer öka kostnaderna för den politiska organisationen. Stolpen anser det handlar om rent maktspel, ett krav från M för att stödja S.

- Detta är inte oväntat, vi har förstått att det har pågått något länge, säger Stolpen.

Han upplever vidare att utvecklingen till den nya majoriteten känns som en nödlösning trots allt.

- S har gått till partierna som finns kvar i princip.

Stolpen är tveksam inför den nya majoriteten och han saknar konkreta politiska besked.

- En omorganisation utlovas, men det framkommer inte hur detta ska spara pengar. Det känns som sossarna har sålt ut sig till M och GL.

Mer läsning

Annons