Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populär bingo i ur och skur

Regnrusket skrämde inte bort de 25 stycken allra mest inbitna cyklisterna som inte låter vädret hindra deras deltagande i Korpens anrika cykelbingo, varje onsdag hela sommaren lång.

Annons
Populär tradition. Trots att regnet öste ned var det många som inte drog sig för att delta i onsdagkvällens cykelbingo, elva kilometer runt Hammarn, i Hällefors.Foto: Sofia Gustafsson

– Jag skulle då aldrig ge mig ut i det här vädret, skojar Günther Heydovn, en av arrangörerna bakom Korpen i Hällefors cykelbingo.

Han står tryggt under taket vid OK Q8 macken och tar emot betalning från deltagarna som får sin bingobricka, en lott och sedan ger sig iväg ut på de plaskblöta vägarna.

– Det här är en gammal tradition, Korpen har arrangerat cykelbingo långt innan jag gick med, säger Günther Heydovn och berättar att han har ett tidningsurklipp från 1982 när Bergslagsposten skrev om cykelbingon.

Redan i år har de sammanlagt haft 549 stycken deltagande cyklister under de olika onsdagsturerna.

Just denna vecka deltog visserligen bara 25 stycken men en onsdag med bättre väder tidigare i sommar var det hela 72 cyklister som tog med sig bingobrickan och tog sig runt sträckan.

– Jag tycker det är lite får några. Man har väl blivit lite kräsen eftersom vi har haft bortåt 128 deltagare tidigare år, säger Günther.

Turen går runt Hammarn, elva kilometer.

– Vi har några tuffingar som är med och kör varje vecka, oavsett väder.

De har dagen till ära klätt sig i gummistövlar, regnkläder och gärna något på huvudet. Flera av dem har reflexvästar på sig.

– Jag gör det för motionen och för att det är roligt. Målet är att köra minst tolv gånger under säsongen, då har man chans till extravinster, säger Anita Eerikäinen som redan i år vunnit flera priser.

– Hårschampo, en plånbok och en bag är några av mina vinster än så länge i år.

För de flesta tar varvet runt Hammarn mellan 50 och 60 minuter.

Efteråt blir det gemensamt fika och prisutdelning. Företagen där cykelbingon för veckan utgår från sponsrar med både vinster och fikabröd.

– Det är väl dags att söka vård nu när man ger sig ut i det här frivilligt, säger en av cyklisterna skämtsamt till arrangörerna innan hon ger sig iväg på cykeln med bingobrickan i högsta hugg.

Günther har sällskap vid start- och slutstationen av Aina Pettersson, Bengt Joelsson och Sven Heydovn som tillsammans ordnar med fika, priser, betalning och själva bingon.

– Det här gör vi ideellt. Det är en trevlig gemenskap, både för oss och för de som cyklar, säger Günther.

Han berättar att Korpen i Hällefors går ungefär plus minus noll på arrangemanget.

Priser. Förutom de priser som sponsras av lokala företag köper Korpen en del livmedel som delas ut till vinnarna.

Mer läsning

Annons