Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Praktiska övningar i säkerhet

En ung kille är skadad och ligger avsvimmad. Andas han? Blöder han? Placera honom i stabilt sidoläge och tillkalla hjälp. Det är eleverna i årskurs 8 som har praktiska övningar i säkerhet.

Annons
Spelar skadad. Nog ser allt Max Schnaars ovanligt pigg och glad ut för att vara allvarligt skadad. Men så var det ju bara en övning och inte på riktigt.

Emil Andersson Kvist ligger på en filt på golvet. Emil spelar rollen som den skadade personen. På knä intill honom står Torbjörn Karlsson och berättar vad som gäller i en situation som denna.

Demonstrerar

– Det första vi gör är att lyssna om den skadade andas, säger han och demonsterar detta moment genom att lägga örat några centimeter från Emils mun.

Torbjörn är en av fyra instruktörer från Civilförsvarsförbundet som arbetar med Klockarhagsskolans åttor i ”Säkerhet till vardags och vid kris”. Det är ett brett ämne som handlar om så mycket mer än bara om första hjälpen till en skadad människa. Hur fungerar vi i en krissituation? Hur sker kommunikationen i ett krisläge? Hur förebyggs en eldsvåda? Hur gör jag om jag är vilse i skogen?

Heldag med övernattning

Det är några av många frågor som ska besvaras under den heldag, med övernattning i 20-mannatält, som ungdomarna genomgår.

– Hur länge tror ni att ni klarar er utan mat? frågar Jenny Anderfors.

Jenny har samlat en elevgrupp i skogen. Några olika gissningar till svar framförs.

– Om ni har vatten så klarar ni er i tre veckor, men det beror också på en rad olika faktorer, till exempel hur kallt det är och i vilken form ni befinner er i.

Vill öka medvetenheten

Mängder med tips och råd om hur man ska göra om man är vilse i naturen ges och alla alternativ diskuteras i gruppen.

Med utbildningsdagen vill Civilförsvarsförbundet bland annat öka medvetenheten om hur människor fungerar vid extraordinära händelser.

– Det här är nyttig information. Det är bra att få veta mer om hur vi reagerar vid kriser, tycker Rasmus Holm.

L-ABC

Inne i stora salen i Örjansgården arbetar nu eleverna i par med akuthjälpens L-ABC (livsfarligt läge, andning, blödning, cirkulationssvikt).

Lina Eriksson spelar avsvimmad och Cecilia Sannes kontrollerar kamratens andning. Cecilia hör regelbundna andetag från ”den skadade”, ser inga blödningar och placerar Lina i stabilt sidoläge.

HÄLLEFORS. Örjansgården är upprustad med fondpengar och Bergslagens civilförsvarsförbund har dessutom köpt loss tomtmarken till sin föreningsgård av Bergvik Skog.

– Vi har fått sammanlagt 100 000 kronor, fördelat på två år, av stiftelsen Eugeniafonden för att rusta Örjansgården. Och vi har köpt loss tomten till Örjansgården för 20 000 kronor, berättar Karl-Gustav Engström, ordförande i Bergslagens civilförvarsförbund.

Ekonomiskt stöd

Lokalföreningen är verksam i de fyra kommunerna i norra Örebro län; Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg, och har även fått ekonomiskt stöd från de tre förstnämnda kommunerna.

– Mycket har gjorts här på gården de senaste två åren. Förra året monterade vi upp en handikappramp, satte in en braskassett i huvudbyggnaden och målade huset. I år har vi byggt en vedbod och byggt en handikappanpassad toalett.

– Vi har mycket god hjälp av de två personer som via arbetsmarknadsåtgärder har givits möjlighet att arbeta här på vår anläggning.

Först och främst använder Civilförsvarsförbundet Örjansgården för den egna verksamheten, men anläggningen kan även hyras ut till andra föreningar eller till privatpersoner för enskilda aktiviteter.

Om du är vilse. Jenny Anderfors och Jan Welander delar med sig av hjälp-tips för att snabbt bli hittade av en räddningspatrull, till exempel att hänga upp färgstarka föremål.
Första hjälpen. Hur en avsvimmad människa ska placeras på marken demonstreras av Torbjörn Karlsson. Emil Andersson Kvist agerar räddningsdocka.
Andas du? I denna övning gäller det första hjälpens ABC med A som i andning vilket Cecilia Sannes nu kontrollerar hos Lina Eriksson.
Testar eldstålet. Det är premiär för Robin Saxin att nyttja detta redskap.

Civilförsvarsförbundet

Civilförsvarsförbundet är en ideell, medlemsburen och rikstäckande organisation.

Civilförsvarsförbundet vill öka den enskilda människans riskmedvetande genom utbildning och information.

Mer läsning

Annons