Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prästen som sänder live i radion

– God morgon och hjärtligt välkomna till Himlagod fredagsmorgon med Hällefors-Hjulsjö församling.Kyrkoherde Per Schmidt har precis inlett veckans kyrkradio i närradion.

Annons
Kyrkradio. Varje fredagsmorgon finns kyrkoherde Per Schmidt i närradiostudion och möter sina församlingsmedlemmar i direktsändning.

Klockan 8 prick varje fredagsmorgon finns Per i närradions studio i Hällefors. Då sänder han live ut i etern.

– Det här ingår i kyrkans verksamhet och är ett sätt att kommunicera med människor. Vi brukar ha ett hundratal lyssnare till varje program ungefär, det är svårt att exakt mäta hur många lyssnare vi har. Men det är en del människor som brukar lyssna på programmet, ibland kommer det fram folk till mig som säger att de uppskattar vårt radioprogram, folk som jag ibland blir lite överraskad av att de följer våra radiosändningar.

Per är ju präst. Och han sänder ju i regi av församlingen. Så givetvis avspeglas den kristna tron och kyrkans närvaro i utsändningarna.

– Jag inleder varje morgonsändning med klockringning, precis som inför gudstjänsten, säger han.

Den här kyrkklockan kan man dock hålla i ena näven och klinga in programmet med. Sagt och gjort, klockan har ljudit, Per har hälsat sina lyssnare välkomna och första låten ligger ute i etern.

– Vi börjar med en önskelåt från en lyssnare från förra veckans program, säger Per och låter musiken flöda.

Det här med att församlingen sänder live-radio i Hällefors är både nytt och inte nytt.

– Min företrädare, kyrkoherde Arne Rubin, sände morgonradio för en tid sedan.

– Därefter blev det uppehåll ett tag i sändningarna och sedan i december förra året har jag startat upp kyrkans närradio en morgon i veckan igen.

Per brukar ha ett pedagogiskt tema i varje program. Just denna morgon är temat vad gör livet värdefullt. Han för både fram sina egna som kyrkans tankar i ämnet samt diskuterar det med dagens inbjudna gäst (som råkar vara NA:s reporter).

En gäst i varje program är också en ambition som Per har för sina radiosändningar.

– Nästa fredag gästas vi av Joel Samuel som är asylsökande från Pakistan. Han har kommit till Sverige som kristen och söker asyl här hos oss.

Lyssnarna får höra av sig innan programmet om önskelåtar eller ringa in direkt till radiostudion i sändning och önska låtar med om de vill.

– Du vet väl om att du är värdefull, säger Per och strax ljuder psalmen med samma namn ur högtalarna med Carola som vokalist.

Kyrkoårets olika händelser och aktiviteter belyses också i utsändningarna, såväl vad som är på gång lokalt som i Svenska kyrkan i stort. Per puffar lite för helgens och nästa helgs kyrkoandakter. Och avslutar morgonradion med psalmsång och en kort andakt.

Mer läsning

Annons