Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prästkandidaten som for till Afrika

Ett långt studiebesök i Afrika har just tagit sin början. Malin Persson med rötter i Hällefors studerar till präst. Nu vill hon tillsammans med sambon Kalle Bengtz vidga och fördjupa sina vyer.

Annons
Vidgade vyer. Malin Persson utbildar sig till präst men tar en paus för att tillsammans med sambon och prästen Kalle Bengtz resa till Afrika för att praktisera i Libombostiftet i Moçambique. Resan ingår i Västerås stifts internationella utbytesprogram för unga.

En känsla av overklighet råder dagarna innan den långa resan påbörjas. Ingen tvekan, snarare beslutsamhet och längtan utstrålas. Vi träffas i Grythyttan och den 80 kilo tunga packningen ligger redan klar i bilen.

De har varit på väg ett tag redan och innan planet lyfter är Malin hemma för att säga hejdå till familj och vänner.

Malin är född och uppvuxen i Hällefors, har bott flera år i Grythyttan och flyttade efter grundskolan till Örebro för att gå gymnasiet. Musiken har varit en stor del i livet och det var också den som visade vägen in i kyrkan.

– Jag har spelat på gudstjänster och olika högtider, på senare år har jag arbetat på timmar och hållit andakter i kyrkan samt jobbat med konfirmander.

Som volontär på Stiftsgården i Rättvik började tanken att själv utbilda sig till präst att väckas på allvar.

– Min barnatro har alltid funnits där, men möten med alla präster under min volontärtid fick funderingarna att växa sig allt starkare. Kanske det har funnits ett embryo till beslutet tidigare, men som tonåring var jag inte sugen att plugga i över fem år. Allt stannade vid en avlägsen tanke.

– Men nu gör jag det! konstaterar Malin.

År 2011 påbörjade hon sina präststudier.

– Visst känner jag något slags kall. På samma sätt som det säkert finns hos den som väljer att bli sjuksköterska eller lärare. Jag vill finnas till för människor som en präst gör. Det känns rätt för mig.

Nu får präststudierna vänta ett tag. Tillsammans med fästmannen Kalle, som redan är utbildad präst, har Malin inlett sin första resa till Afrika. I fyra månader blir de borta och firar således både jul och nyår i Afrika.

– Vi vet inte vad som väntar. Mer än att vi ska försöka leva den vardag som finns i Moçambique.

Västerås stift har i många år haft goda kontakter med Libombostiftet och tanken är att upprätthålla och fördjupa dessa.

– Vi ska bidra med våra teologiska och pedagogiska kunskaper och erfarenheter. I tider som till stor del präglas av främlingsfientlighet och människohat känns det extra viktigt att göra detta, säger Malin,

– Nu är det vi som är främlingarna, vi som inte kommer att förstå språket. Det blir en spännande erfarenhet.

Hon är nyfiken, fylld av förväntan men inte alls orolig eller nervös.

– Det ska bli roligt att se skillnaderna i vanliga livet och inom kyrkan. Förhoppningen är att vi ska lära oss saker vi kan dela med oss av, i föreläsningar bland annat. Kanske kan vi locka fler att ta chansen att åka. För det är verkligen en chans.

Mer läsning

Annons