Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för teaterelever

Ensam, men ändå tillsammans. Sju monologer ska vävas samman till en föreställning. Teatereleverna på Hällefors folkhögskola finslipar inför premiären.

Annons
Inlevelse. Latif Ansari, Karin Engman, Christian Kårefjärd, Rickard Hansson, Oscar Isaksson, Elin Hallén och Christoffer Flodström ger varsin monolog.

Uppdraget är att skapa en monolog utifrån temat Ensam. Materialet till manuset hämtar var och en från sig själv. Texterna bearbetas, skalas av, spetsas till. För flera av deltagarna en omvälvande och känslosam upplevelse.

Eleverna läser en ettårig teaterutbildning som i första hand vänder sig till personer med Aspergers syndrom eller vissa former av autism. Sedan slutet av förra året jobbar de med det som ska bli en gemensam föreställning. Sju monologer blir som ett pärlband på scenen.

– Svårast? Att hitta ett bra sätt att gestalta det skrivna. Det är inte lätt att regissera sig själv, säger Elin Hallén.

– Jag slåss nog mer mot nervositeten, säger Christoffer Flodström.

Mötet med publiken omgärdas av spänning, en skräckblandad förtjusning där den pirrande oron också fyller en funktion.

– Är man inte nervös då bryr man sig inte, säger Oscar Isaksson.

Sinnen skärps liksom koncentrationen. Nu putsar eleverna bort de sista kanterna, får helheten att funka. Man stöttar varandra och jobbar samtidigt enskilt för att texter ska sitta. Premiären närmar sig. I morgon måndag går ridån upp.

Mer läsning

Annons