Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privata förskolor godkänns

Nu kan fristående förskolan Lilla pyret öppna liksom kommunens tidigare dagbarnvårdare starta pedagogisk verksamhet. Bildningsnämnden ger godkänt. Men detta kan leda till uppsägningar inom kommunen.

Annons

I fjol beslutade kommunen att ta bort samtliga fem dagbarnvårdare för att spara pengar. I april i år gick uppsägningstiden ut. Marja-Leena Ollila hade jobbat i över 30 år med barn i sitt eget hem och beslutade sig för att bli egen företagare. Ett initiativ som uppmuntrats av kommunen.  Verksamheten ska finansieras genom den barnomsorgspeng som kommunen är skyldig att betala ut. Om verksamheten uppfyller kraven.

Efter diskussion med kommunen stod det klart att det skulle bli svårt att klara verksamheten helt ensam. Ansökan Marja-Leena skickade in visade en arbetsdag på 13 timmar. Det är inte tillåtet enligt reglerna.

– Så har jag ju alltid jobbat när jag varit anställd hos kommunen, säger Marja-Leena.

Men nu var det stopp. På kommunen framhöll man att det måste finnas tid för både raster och lunch.

Marja-Leena tog kontakt med kollegan Inga Olofsson Häppick som också skickade in en ansökan om bidrag till pedagogisk omsorg. Duon ska nu jobba tillsammans i Sikfors Folkets hus, dela på timmarna och löser problemet med raster.

– Det känns bra. Den 12 september ska alla papper vara klara, säger Marja-Leena.

Hittills har den nya förskolan i Sikfors åtta barn. Enligt kvinnornas beräkningar behövs det tjugo barn för att verksamheten ska gå runt.

Även privata förskolan Lilla pyret har fått godkänt och öppnar 12 september i Hällefors. Förskolläraren Sofia Bergström har anställt två personer och hittills gäller verksamheten dagtid.

– Jag har lagt in en bidragsansökan för nattis hos kommunen. Vi får se hur det utvecklar sig.

Totalt 22 barn ska börja på Lilla pyret.

De nystartade verksamheterna kommer sannolikt att påverka den kommunala barnomsorgen. Barnantalet minskar och det kan leda till att personal måste varslas om uppsägning.

– Vi håller självklart koll, så den diskussionen är redan i gång, säger nämndordförande Stefan Backius (V).

Mer läsning

Annons